Foto: Vida Press
Lai arī cik pretrunīga bija pašpasludinātā guru personība un dzīvesveids, Ošo mācība bija svarīga "New age" kustības sastāvdaļa, kas līdz mūsdienām popularitāti nezaudē vēl aizvien. Gluži pretēji. Viņš tiek dēvēts par vienu no "1000 dižākajiem 20. gadsimta cilvēkiem" un "bīstamāko cilvēku pēc Jēzus Kristus", bet viņa 400 grāmatas, tiesa, no kurām viņš pats fiziski nevienu nav uzrakstījis, bet gan diktējis priekšā saviem palīgiem, arvien tiek tulkotas un izdotas visā pasaulē, Pūnā arvien vēl darbojas viņa āšrams un meditāciju centrs, kam ir filiāles visā pasaulē, savukārt par godu viņam tiek rīkoti festivāli un meditāciju nometnes gan Indijā, gan citviet pasaulē, tostarp arī Latvijā.

Brāļi Makleins un Čepmens Veji savā dokumentālajā seriālā "Wild Wild Country", kas skatāms straumēšanas vietnē "Netflix", aktualizējuši sen piemirstus, bet savulaik skandalozus Amerikas vēstures notikumus, kad astoņdesmito gadu sākumā Bhāgavans Šrī Radžnīšs jeb vienkārši Ošo ar savu oranži tērpto sekotāju komūnu pārņēma nomaļu Oregonas štata pilsētiņu.

Indiešu guru, kurš beigās izrādījās krietni vien apsēsts ar spīdīgiem tērpiem, dārgiem rokaspulksteņiem un rolsroisiem (to viņam bija veseli 93), uz Ameriku pārcēlās pēc tam, kad viņa komūna Pūnā, Indijā, bija izaugusi pārāk liela, bet pašu meistaru nomocījušas veselības problēmas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!