Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 28. aprīlī, Mākslas dienu laikā, četri muzeji – Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, Andreja Upīša memoriālais muzejs, Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs un Jāņa Akuratera muzejs – no plkst.12:00 aicina doties interaktīvā pastaigā pa Rīgu "Piecas B.U.Č.A.S.", portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja pārstāvji.

Pasākuma nosaukumā ietverto abreviatūru BUČAS veido akcijā iesaistīto muzeju bijušo slaveno saimnieku uzvārdu pirmie burti: Beļcova, Upīts, Čaks, Akuraters, Suta. Un šīs personības ir arī pasākumu centrā katrā no akcijas norises vietām.

Akcija-ceļojums "Piecas B.U.Č.A.S." ir turpinājums jau piecos gados notikušajām akcijām "ČAU ziema!" (2008. gada Ziemassvētku gaidīšanas laikā) un "ČAU bohēma!" (2009. un 2010. gada aprīlī Mākslas dienu laikā), kuru īstenošanā apvienojās trīs Latvijas memoriālie muzeji – Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs, Jāņa Akuratera muzejs un Andreja Upīša memoriālais muzejs. Arī toreiz akciju nosaukumos no itāļiem aizgūtais sasveicināšanās vārds tika veidots no rakstnieku uzvārdu (Čaks, Akuraters, Upīts) pirmajiem burtiem. Pagājušajā gadā trim sadarbības partneriem pievienojās Latvijas jaunākais personībām veltītais muzejs – Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, un notika pasākums "Bohēmas B.U.Č.A.S.". Kopš tā laika akcijas nosaukumā ir vārds B.U.Č.A.S.

Šogad akcijas uzmanības centrā ir piecas personības (Aleksandra Beļcova, Andrejs Upīts, Aleksandrs Čaks, Jānis Akuraters, Romans Suta) un skaitlis "pieci". Pasākuma norises un noskaņas iedvesmas avots ir Jāņa Akuratera dzejolis "Ir vieglprātība dievišķīgā / Tik vienīgā virs zemes vairs…".

Akcijas-ceļojuma "Piecas B.U.Č.A.S." piecās pieturvietās par dzejnieku, rakstnieku un mākslinieku mīlas spēlēm un bohēmas notikumiem stāstīs muzeju darbinieces un aktieris Egils Melbārdis.

Akcijas un ceļojuma sākums ir Aleksandra Čaka muzejā (Lāčplēša ielā 48/50 – 14) plkst.12.00 ar pasākumu "Piecas savādības Aleksandra Čaka dzīvē". Tālāk ceļojums turpināsies Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a, dz. 26), kur plkst. 13.00 dalībniekus sagaidīs "Piecas mākslinieku bučas" jeb pieci brīnišķīgi, mazāk zināmi abu mākslinieku radīti darbi, caur kuru iepazīšanu apmeklētāji uzzinās ko vairāk arī par Aleksandras un Romana mīlas stāstu un tā trīsstūriem vai pat četrstūriem, ballēšanos starpkaru laika Latvijā, bohēmiskajiem ārvalstu ceļojumiem un citām interesantām lietām.

Akcijas tālākais ceļš vedīs uz Andreja Upīša memoriālo muzeju (Brīvības ielā 38 – 4), kur 13.45 notiks pasākums "Martas piecas grāmatas jeb jaunkundze no Zaļās skolas". Kā ceļojuma "sānsolis" ir iecerēts bijušā Benjāmiņu nama apmeklējums ar stāstu "Pieci stāvi un krogs" plkst. 14.30.

Turpinājumā ar speciāli akcijai iznomātu autobusu notiks brauciens uz ceļojuma "Piecas B.U.Č.A.S." noslēguma vietu – Jāņa Akuratera muzeju (O. Vācieša ielā 6a), kur plkst. 15.30 tiks lasīti "Pieci grāmatu skapja stāsti par draudzību, mīlestību un dievišķīgo vieglprātību". Apmeklētājiem būs iespēja uzzināt nostāstus, kas saistīti ar piecām grāmatām Jāņa Akuratera bibliotēkā.

Akcijas apmeklētājiem ieeja muzejos bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!