Foto: Publicitātes attēli
Sorosa fonds – Latvija (SFL) un Jesajas Berlina biedrība trešdien, 4. jūnijā, aicina ikvienu interesentu piedalīties ikgadējās Jesajas Berlina dienas pasākumos, kas tiek rīkoti, lai godinātu izcila domātāja, ideju vēsturnieka un rīdzinieka Jesajas Berlina piemiņu. Jesajas Berlina diena tiek rīkota jau sesto reizi.

Jesaja Berlins dzimis Rīgā 1909. gada 6. jūnijā, vēlāk kļūstot par vienu no pasaules ievērojamākajiem 20. gadsimta domātājiem un liberālās domas paudējiem, kas vienmēr ir atzinis savu saikni ar Rīgu. Šogad apritēs 105 gadi kopš viņa dzimšanas. SFL izpilddirektors Andris Aukmanis norāda, ka „Jesajam Berlinam veltītie pasākumi ir domāti ikvienam rīdziniekam un galvaspilsētas viesim. Šo notikumu mērķis ir godināt šī izcilā domātāja piemiņu, kā arī diskutēt par viņa aizstāvētājām vērtībām: plurālismu, liberālismu, iecietību un personīgo brīvību.”

Šī gada Jesajas Berlina dienas visaptverošā tēma ir indivīda privātuma, jauno tehnoloģiju un nacionālās drošības interešu kolīzija. Jesajas Berlina biedrības pārstāvis Roberts Kotrels norāda, ka Berlins savos darbos nošķir „pozitīvo brīvību” uz kaut ko, kaut kā vārdā; un “negatīvo brīvību” jeb brīvību no iejaukšanās, kas ir līdzīgs tam, ko mēs dēvējam par privātumu. „Mēs – Eiropā un Ziemeļamerikā – esam pakārtojuši privātumu nacionālās drošības interesēm, tādējādi mazinot indivīda brīvību. Vai tas ir labi? Vai privātuma beigas ir neizbēgams politisku un tehnoloģisku iemeslu dēļ? Kā mainīsies mūsu dzīve? Vai mums par to būtu jāuztraucas?”

Jesajas Berlina dienu atklās jauniešu debates „Privātums ir miris”, kam sekos ekspertu diskusija par novērošanu un brīvību, kā arī dokumentālās filmas „Escaping Riga” seanss. Ikgadējo Jesajam Berlinam veltīto piemiņas lekciju lasīs Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Pasākuma goda patronese ir bijusī Latvijas valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Jesajas Berlina dienas programma 

13:00 Jauniešu debates "Privātums ir miris".
14:30 Ekspertu diskusija "Novērošana un brīvība".
Stjuarts Armstrongs, Cilvēces nākotnes institūta pētnieks, Oksfordas universitāte, Rafaels Bērs, "The New Statesman" politikas redaktors, Lielbritānija, Jānis Kažociņš, bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs, Vincents Muellers, filozofijas profesors, Tesaloniki Amerikas Koledža, Grieķija.

16:30 Dokumentālā filma "Escaping Riga" | Filmas režisora Dāvja Sīmaņa saruna ar Dāvidu Hermanu, Jesajas Berlina BBC filmu producentu.

18:30 Jesajas Berlina piemiņai veltītā lekcija. Tomass Hendriks Ilvess, Igaunijas prezidents | Vairas Vīķe-Freibergas ievadruna.

Jesajas Berlina dienas pasākumi notiks angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā kinoteātrī Splendid Palace, Elizabetes ielā 61,. Pasākumu apmeklēšana ir bezmaksas, tomēr ierobežotā vietu skaita dēļ savu dalību lūdzam reģistrēt mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!