Mākslas zinātnieces Ievas Astahovskas kūrētās izglītības programmas "LMC vakarskola" ietvaros turpmāk reizi mēnesī notiks ekskluzīvi "ART21" veidoto dokumentālo filmu seansi, kas veltīti dažādām laikmetīgās mākslas tēmām un personībām.

Pirmais demonstrējums notiks ceturtdien, 30. oktobrī, plkst. 18 LMC Ofisa galerijā, kura laikā tiks rādīta filmu cikla septītās sezonas 1. sērija "Izpēte". Seansu papildinās saruna ar māksliniekiem Katrīnu Neiburgu un Kasparu Gobu, informē Laikmetīgās mākslas centrs.

Kā māksliniekiem izrauties no tā, ko viņi jau pazīst un redz ikdienā? Vai iesaistīšanās un izpētes process var būt mākslas darbs? Sērijā "Izpēte" aplūkotie mākslinieki izmanto savu radošo darbību kā rīkus gan personīgiem, gan intelektuāliem meklējumiem, vienlaikus dokumentējot un radot jaunas realitātes:

Iesaistot Bronksas sabiedrisko mājokļu projekta iedzīvotājus vērienīgas instalācijas izveidošanā no ikdienas materiāliem, Tomass Hiršhorns (Thomas Hirschhorn) uzdod politiskus un filosofiskus jautājumus, un meklē alternatīvus domāšanas un esības veidus. Process rada jauna veida pieminekli, kurš, lai arī īslaicīgs savā materiālajā veidolā, saglabājas kolektīvajā atmiņā.

Grasjelai Iturbidei (Graciela Iturbide) kamera ir līdzeklis, lai saprastu pasauli. Visnozīmīgākā viņai ir savas kultūrvides – Meksikas – fotogrāfiska pētīšana, izmantojot melnbaltus ainavu un iedzīvotāju attēlus, abstraktas kompozīcijas un pašportretus. Gan fotogrāfējot savas zemes pamatiedzīvotājus, gan Losandželosas čolo kopienas, gan Frīdas Kalo māju vai Amerikas dienvidu ainavu, viņu visvairāk interesē pašas sajūtas un redzētais.

Leonards Drjū (Leonardo Drew), kurš savu mākslinieka karjeru sāka bērnībā, Bridžportā, Konektikutas štatā, savās skulptūrās transformē materiālus, izmantojot to bojāšanos, oksidāciju un pakļaujot tos laika apstākļu ietekmei. Neapstājoties pie viegliem rezultātiem, Drjū ikdienā tiecas iziet no savas komforta zonas, eksperimentējot ar materiāliem un procesiem un ļaujot darbam atrast savu virzienu.

Seansu papildinās saruna ar māksliniekiem Katrīnu Neiburgu un Kasparu Gobu, kuri, līdzīgi kā filmas varoņi, savos darbos pievēršas dažādu sociālu fenomenu izpētei. Pasākuma apmeklējums ir bez maksas.

"ART21 Access '14" ir starptautiska bezmaksas filmu demonstrēšanas iniciatīva, kuras mērķis ir paplašināt zināšanas par laikmetīgo mākslu, veicināt dialogu un iedvesmot radošas idejas. Tās septītajā sezonā tiek apskatīti divpadsmit mākslinieki, kuri demonstrē veidus, kā māksla var iedvesmot un pārveidot gan atsevišķu cilvēku, gan kopienu dzīves.

Savukārt "LMC vakarskolas" cikla pamatā ir aktuālu laikmetīgās mākslas norišu iepazīšana, lai stiprinātu kritiskās domāšanas un diskusijas attīstību Latvijas mākslas vidē. Otrajā sezonā "LMC vakarskolas" cikls ietvers desmit lasīšanas darbnīcas, mākslas seminārus, "Art21" dokumentālo filmu seansus, kā arī vietējo un starptautisku profesionāļu vieslekcijas, kas norisināsies līdz 2015. gada pavasarim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!