Foto: Publicitātes foto
Latvijas grāmatu izdevēju nozares pārstāvji akcijā "Atdodiet grāmatām 5% PVN likmi" dosies uz Kultūras ministriju, lai svētku noskaņās turpinātu atgādināt par situāciju nozarē, kas prasa no valdības izlēmīgu rīcību un politisko gribu jau tuvākajos mēnešos, kad tiks uzsāktas sarunas par nākamā gada bužeta izveidi, portālu "Delfi" informē Latvijas Grāmatizdevēju asociājas pārstāve Marika Celma.

Ar kultūras ministra Naura Puntuļa (NA) aplīgošanu turpināsies 25. maijā uzsāktā akcija "Atdodiet grāmatām 5% PVN likmi", Latvijas grāmatu izdevēji jau ir tikušies ar sešiem no trīspadsmit LR ministriem, lai skaidrotu sitāciju nozarē un dāvinātu ministriju bibliotēkām grāmatas dažādās nozarēs, parādot nozares nozīmi izglītotas nācijas un izkoptas latviešu valodas saglabāšanā.

Pirmssvētku dienā, skandējot Ineses Zanderes sacerētās Līgo dziesmas, nozares pārstāvji – Ainārs Roze, SIA "Jānis Roze" un "Jāņa Rozes apgāds" valdes priekšsēdētājs; Ināra Beļinkaja, SIA "Jānis Roze" direktore; Vija Kilbloka, "Zvaigzne ABC" valdes priekšsēdētāja; Renāte Punka, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes priekšsēdētāja, Ingrīda Segliņa, apgāds Zinātne vadītāja; Māris Matrevics, Jelgavas tipogrāfijas valdes priekšēdētājs un citi, pulcēsies pie Kultūras ministrijas, lai aplīgotu Nauri Puntuli un uzmundrinātu ministru vēl uzstājīgāk atbalstīt grāmatu izdevēju aizsākto akciju 5% PVN grāmatām nākamā gada budžetā.

Jau ziņots, ka Latvijā izdotajām drukātajām un e-grāmatām spēkā esošā PVN likme ir otrā augstākā Eiropā –12% un 21%, lai gan vidējā likme ES ir 6,1%.

Krīze, kas sākās jau 2009. gadā, kad 5% likme PVN grāmatām uz nepilnu gadu tika nomainīta pret 21%, radīja nozares kopējā apgrozījuma kritumu par 35% (23,7 milj.), grāmatu tirāžas samazinājumu uz pusi (2,5 milj.eks.), un tā joprojām turpinās. 2020. gadā jaunu grāmatu nosaukumu skaits saruka vēl par 16,3%, bet grāmatu tirāžas – par 35%. 2021. gada pirmajā ceturksnī jaunu grāmatu skaits pret attiecīgo periodu 2020. gadā krities par 53,56%, tas ir zemākais rādītājs kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

"Valsts atbalsts grāmatniecības nozarei ir vitāli svarīgs. Tas padarīs grāmatas pieejamākas patērētājiem un ļaus pilnvērtīgi pastāvēt un attīstīties visai izdevējdarbības nozarei no autoriem līdz izdevējiem un grāmatnīcām un bibliotēkām," atgādina izdevēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!