Foto: Publicitātes foto
Alūksnes viduslaiku pils Dienvidu tornī 10. decembrī pirmaskaņojumu piedzīvos īpašs oriģinālskaņdarbs - muzikāla teiksma "Marienburgas astotais brālis", kas izskanēs arī kā atvadu sveiciens vienam no tās autoriem – nesen aizsaulē aizgājušajam komponistam Mārtiņam Braunam.

Kā "Delfi" informē Alūksnes novada pašvaldības pārstāvji, arī turpmāk Dienvidu tornī īpašos seansos par pils vēsturi vēstīs inovatīvs skaņas un gaismas stāsts.

Projektu "Marienburgas astotais brālis" veidojuši komponisti Arturs Maskats, Mārtiņš Brauns un diriģents Sigvards Kļava, teiksmas teksta autors dramaturgs Lauris Gundars un dizaina birojs "H2E".

Šo skaņdarbu, kas vēstī par pagātnes un nākotnes satikšanos, izstāstīt palīdz Latvijas Radio koris un solisti - Agnese Pauniņa (Marija), Jānis Strazdiņš (Astotais brālis), Pēteris Vaickovskis, Kārlis Rūtentāls un Rūdolfs Bērtiņš (brāļi).

"Šī ekspozīcija ir kā teiksmains dziedājums. Tā ir idejā balstīta ekspozīcija, kuras iedarbība primāri sakņojas mūzikā. Mums bija būtiski saglabāt vietas autentiskumu un neiejaukties autentiskajā vidē. Skaņa ir galvenais izteiksmes līdzeklis, stāsts, kas savijas ar dziedājumu, skaņa kā vietas gara izteicējs. Pieredzes dizainu izmantojām kā metodi iedvesmojoša ekspozīcijas stāsta radīšanai. Ekspozīcija ir kā stāsts par ilgām, kaislību, apskaidrību," par "Marienburgas astotā brāļa" tapšanu saka dizaina biroja "H2E" pārstāve Ingūna Elere.

Foto: Publicitātes foto

Muzikālā teiksma klausītājam stāstīs par to, ka astotais pils tornis atceras itin visu kopš Marienburgas pils dzimšanas, kā arī vēstīs par vēlmi un tiesībām būt patiesiem un par mīlestību, kas nekad nebeidzas.

"Ikviens Dienvidu torņa apmeklētājs ar skaņu un dziedājuma palīdzību tiks virzīts no pirmā līdz trešajam stāvam, katrā no tiem iepazīstot viduslaiku pils daudzu gadsimtu garās pastāvēšanas vēsturisko noskaņu. Piedzīvotais būs kā vairāku slāņu skaņas glezna, kurā slāni pa slānim, pārvietojoties pa stāviem, apmeklētājs ar savas iztēles palīdzību uztvers mūzikas, fona skaņu un trokšņu, kā arī balsu radīto muzikālo stāstu par pils vēsturi. Īpašu atmosfēru skaņas piedzīvojumam piešķirs arī torņa arhitektūra un iekšējā vide – akmens mūra sienas, kuru primārais uzdevums ir pasargāt, bet ne sniegt komfortu," vēsta Alūksnes pašvaldības pārstāvji.

Muzikālo teiksmu Alūksnes viduslaiku pils Dienvidu tornī varēs piedzīvot katru nedēļas dienu, izņemot pirmdienas un otrdienas. Tās baudīšanai būs noteikti konkrēti seansu laiki ik pēc 40 minūtēm. Lai apmeklējums būtu īpašs un drošs, savu vizīti obligāti jārezervē iepriekš pa tālruni +371 29149810 (apmeklētāju skaits vienā seansā ir ierobežots). Pēc ekspozīcijas atvēršanas apmeklētājiem turpmāk katrā mēneša pirmajā trešdienā to varēs apmeklēt bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!