Foto: AFP/Scanpix
ASV arhitekts Frenks Gerijs dienu pirms prestižas balvas saņemšanas no Spānijas karaļa Felipes VI saviem kritizētājiem parādījis vidējo pirkstu un žēlojies par "s**a" moderno arhitektūru.

85 gadus vecais Gerijs radījis tādas vērienīgas celtnes kā Gugenheima muzejs Bilbao un "Louis Vuitton" fonda ēka Parīzē.

Ceturtdien Ovjedo, Spānijā, notika preses konference. "Kā jūs atbildētu tiem, kas jūsu darbus sauc par "arhitektūru, lai izrādītos"?" jautāja kāds žurnālists.

Gerijs, ne vārda neteikdams, parādīja vidējo pirkstu.

Cits žurnālists pajautāja Gerijam, kādas, viņaprāt, ir arhitektūras sociālās funkcijas. "Mūsdienu pasaulē 98% ēku ir pilnīgs s**s. Nekādas dizaina izjūtas, nekādas cieņas pret cilvēci, nekāda saprātīguma. Tās ir vienkārši stulbas mājas," viņš atbildēja.

Viņš sacīja, ka vēl esot saujiņa arhitektu, kas dara "īpašu" darbu. "Dieva dēļ, vienkārši lieciet mūs mierā," teica arhitekts. "Es strādāju ar klientiem, kuriem nav nekādas cieņas pret arhitektūras mākslu. Neuzdodiet stulbus jautājumus."

Gerijs ieguvis Astūrijas prinča mākslas balvu 50 000 eiro vērtībā par darbiem, kas "raksturojuši un sekmējuši pēdējā pusgadsimta arhitektūru". Piektdien norisināsies svinīgā ceremonija, kurā Gerijam balvu pasniegs Spānijas karalis Felipe VI.

Astūrijas prinča fonds ik gadu pasniedz balvas par "ievērojamu pienesumu kultūras mantojumam un cilvēcei". Balvas pasniegtas astoņās kategorijās.

Šogad literatūras balvu ieguvis īru prozaiķis Džons Benvils, bet sporta kategorijā apbalvots Ņujorkas maratons. Starptautiskās attīstības balvu saņēmusi Fulbraita stipendiju programma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!