Foto: F64
Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu gandrīz astoņu miljonu eiro apmērā Rīgā atjaunos Dailes teātra skvēru, Lielās ģildes namu un Latviešu strēlnieku laukumu, informēja Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA).

Projektu īstenotāji – Rīgas pilsētas pašvaldība un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) – ar ERAF līdzfinansējumu varēs atjaunot valsts nozīmes arhitektūras, arheoloģijas, vēstures, pilsētbūvniecības pieminekļus un ar tiem saistīto infrastruktūru, kā arī attīstīt ap tiem esošo publisko ārtelpu. Tāpat atbalsts paredzēts tādu jaunu pakalpojumu izveidei, kas paplašinās kultūras mantojuma saturisko piedāvājumu. Projektu īstenošana jāpabeidz līdz 2023. gada beigām.

Lielās ģildes nama atjaunošanā paredzēts investēt līdz 5 579 856 eiro, Dailes teātra skvēra sakārtošanā – ne vairāk kā 1 680 000 eiro, bet Latviešu strēlnieku laukuma skvēra atjaunošanā – līdz 739 222 eiro no ERAF. Kopējais atlases kārtā pieejamais ERAF finansējums ir 7 999 078 eiro.

Lai saņemtu finansējumu Kultūras ministrijas izstrādātajā Eiropas Savienības (ES) fondu programmā kultūras mantojuma saglabāšanai un attīstībai, Rīgas pilsētas pašvaldībai un VNĪ projektu iesniegumi jāiesniedz CFLA līdz šī gada 2. novembrim.

Kultūras objektu atjaunošana Rīgā ir ES fondu programmas "Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus" ceturtā kārta. Šajā plānošanas periodā, laikā no 2014. līdz 2020. gadam, ERAF (tai skaitā valsts budžeta virssaistību) līdzfinansējums 68 miljonu eiro apmērā ietvaros ļauj visā Latvijā atjaunot vairāk nekā 60 kultūrvēsturiskas vietas – pilis un pilsdrupas, muižas, baznīcas, dabas takas, brīvdabas estrādes, industriālā mantojuma ēkas - un radīt tajās jaunus, mūsdienīgus tūrisma pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!