Foto: F64
Valdība otrdien, 10. martā, apstiprināja noteikumus, kas paredz sākt ierobežotu projektu iesniegumu atlasi Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma ieguldīšanai Dailes teātra skvēra, Latviešu strēlnieku laukuma skvēra un Lielās ģildes nama atjaunošanā.

Kā informēja Kultūras ministrijā (KM), kultūras mantojuma objektu atjaunošanai pieejamā ERAF finansējuma ietvaros Lielās ģildes nama atjaunošanā paredzēts veikt ieguldījumus līdz 5,5 miljoniem eiro, Dailes teātra skvēra sakārtošanā – ne vairāk kā 1,6 miljonus eiro, bet Latviešu strēlnieku laukuma skvēra atjaunošanā – ne vairāk kā 739 222 eiro.

Apstiprinot MK noteikumus, tiek uzsākta ERAF specifiskā atbalsta mērķa ceturtās projektu iesniegumu atlases kārtas "Kultūras mantojuma saglabāšana, atjaunošana un ar to saistītās infrastruktūras attīstība Rīgas vēsturiskā centra teritorijā" īstenošana. Tas nodrošina kultūras mantojuma attīstīšanu un saglabāšanu Rīgas vēsturiskajā centrā, skaidroja KM.

Projektus īstenos Rīgas pilsētas pašvaldība un VAS "Valsts nekustamie īpašumi".

KM uzskata, ka investīcijas nodrošinās ne vien projekta gaitā atbalstāmo kultūras un dabas mantojuma saglabāšanu un aizsardzību, bet arī jaunu funkciju attīstību kultūras mantojuma objektos, tādējādi veicinot to finansiālo patstāvību un mazinot slogu uz valsts un pašvaldību budžetiem.
Saskaņā ar apstiprinātajiem MK noteikumiem, lai risinātu ar projektu ieviešanu saistītos jautājumus, KM paredz izveidot ceturtās atlases kārtas uzraudzības padomi, kas pārraudzīs projektu īstenošanu.

Kā norāda ministrija, šajā plānošanas periodā, laikā no 2014. līdz 2020. gadam, ERAF līdzfinansējums 68 miljonu eiro apmērā specifiskā atbalsta mērķa laikā ļauj visā Latvijā atjaunot vairāk nekā 60 kultūrvēsturiskas vietas - pilis un pilsdrupas, muižas, baznīcas, dabas takas, brīvdabas estrādes, industriālā mantojuma ēkas – un radīt tajās jaunus tūrisma pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!