Foto: DELFI

Sākot sadarbību starp Nodibinājumu "Rīga 2014" un Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariātu kultūras programmas veidošanā, ceturtdien, 9. oktobrī, plkst. 18 kinoteātra "Splendid Palace" Mazajā zālē notiks "VFS Films" dokumentālās filmas "Planēta Dzintars" pirmizrāde, kas izveidota no Rīga 2014 programmas Dzintara ekspedīciju videomateriāliem, kuri gada sākumā rādīti Latvijas Televīzijas raidījuma "Dzintara pusē" 12 sērijās, portālu "Delfi" informē Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāta pārstāvji.

"Planēta Dzintars" ir pirmais projekts, kuru no Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas turpina Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programma, lai arī nākamgad veiksmīgi reprezentētu Latvijas kultūras izcilības Eiropā un pasaulē.

Uzsākot darbu pie prezidentūras kultūras programmas, tika ņemta vērā mākslinieciski augstvērtīgā Eiropas kultūras galvaspilsētas projektu un citu starptautiski nozīmīgu notikumu secīga un vienlaicīga norise. Tā ir lieliska iespēja saliedēt Latvijas resursus un, tālredzīgi plānojot to pielietojumu, izveidot spilgtu un efektīvu Latvijas kultūras prezentāciju ārvalstīs. Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas projektu integrācija rada labvēlīgus priekšnoteikumus ilgtermiņa sadarbībai un kvalitatīvu projektu izvēlei, kas dod pamatu veiksmīgai prezidentūras pasākumu norisei.

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomes laikā - 2015.gada pirmajā pusē norisināsies arī citi vērienīgi kultūras pasākumi Latvijā un pasaulē, kas aizsākti Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā ar Nodibinājuma Rīga 2014 atbalstu, tajā skaitā:

Līdz 2015. gada 1. aprīlim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā apskatāma izstāde "1514. Grāmata. 2014" un notiek akadēmiskie lasījumi "21. gadsimta saturs".

2015. gada 12. februārī Briselē, mākslas centrā "Bozar" tiks atklāta latviešu mākslinieku kinētisma izstāde "No Johansona līdz Johansonam", kas būs pieejama apmeklētājiem līdz 31. maijam.

No 2015. gada 14. aprīļa līdz maija beigām Latvijas Nacionālā vēstures muzeja izstāde "Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens" būs apskatāma Baltkrievijas Nacionālajā vēstures muzejā, Minskā, savukārt, no jūnija – Kijevas pilsētas vēstures muzejā, Ukrainā.

2015. gada 7. maijā Luksemburgā tiks atklāta Ivetas Vecenānes gobelēnu izstāde "Kas dzintaram vēl prātā?", un būs aplūkojama līdz 8. jūnijam.

2015. gada 19. maijā Berlīnē tiks izrādīta latviešu oriģinālopera "Valentīna", kas tapusi komponista Artura Maskata, režisora Viestura Kairiša un iestudējuma libreta autores Liānas Langas sadarbībā.

No 2015. gada 25. maija līdz 7. jūlijam Londonā, Goldsmita centrā norisināsies dzintaram veltīta izstāde.

Tāpat notiks arī filmas "Planēta Dzintars" demonstrēšana ārpus Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!