Foto: Publicitātes foto

Latvijas Republikas proklamēšanas dienas priekšvakarā, 2021. gada 17. novembrī, Latvijas Okupācijas muzejs ar svinīgu krājuma priekšmetu pārnešanu uzsāka atgriešanos atjaunotajā mājvietā Latviešu strēlnieku laukumā 1.

Pirmie muzeja krājuma priekšmeti, kurus muzeja darbinieki pārnesa uz pastāvīgo ēku, tika izvēlēti simboliski. Tie bija četri Latvijas Republikas karogi, kurus, baidoties no represijām, cilvēki padomju okupācijas periodā rūpīgi slēpa. Viens no karogiem piederēja Latvijas brīvības cīnītāja Gunāra Astras vecākajam brālim Harijam Astram. Tas stāvēja uz Harija Astras rakstāmgalda 1940.-1944. gadā Lucavsalā Astru ģimenes mājā, vēlāk karogs nokļuva pie Gunāra Astras, un 1983. gadā kratīšanā Lucavsalas mājā tika konfiscēts kā lietisks pierādījums. Kratīšanas protokolā tas tika definēts kā "drānas gabals divās krāsās – sarkanā un baltā".

Karogi un citi muzeja krājuma priekšmeti tiks ievietoti speciāli tam paredzētās, krājuma glabāšanai atbilstošās krātuvēs. Kopš Latvijas Okupācijas muzeja dibināšanas 1993. gadā, muzeja krājums ir veidojies, pateicoties dāvinājumiem un atmiņu stāstiem. Šobrīd muzeja krājumā glabājas 73 731 priekšmets un 2425 video liecības.

Foto: Publicitātes foto

Valters Nollendorfs, viens no Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves projekta Nākotnes nams virzītājiem, ilggadējais Latvijas Okupācijas muzeja valdes priekšsēdis svinīgajā sarīkojumā pauda: "Šajās dienās mūsu atjaunotajās mājās iekārtojamies ne tikai mēs, Muzeja saime, bet arī tie, kuru dēļ šis muzejs radīts un kuru piemiņai tas kalpo. Ar katru piemiņas lietu, ar katru dokumentu, ar katru fotogrāfiju un video liecību viņi te ienāk arī kā savās mājās un uztic mums savus stāstus, lai mēs tos viņu vārdā stāstītu tālāk. Lai mums atgādinātu, lai mūs brīdinātu un mudinātu sargāt savu lielāko vērtību – Latvijas valsti."

Ieilgušo celtniecības darbu dēļ Latvijas Okupācijas muzejs pagaidu mājvietā, bijušajās ASV vēstniecības telpās, atrodas teju deviņus gadus, kopš 2012. gada nogales. Plānots, ka muzeja jauno pastāvīgo ekspozīciju, ko šobrīd veido dizaina birojs H2E sadarbībā ar muzeja vēsturniekiem, apmeklētāji varēs iepazīt 2022. gada pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!