Foto: DELFI
27. aprīlī saspringti noritējusi publiskā diskusija “Laukums piemiņai un nākotnei”, kurā tika apspriesta arhitektes Zaigas Gailes un citu arhitektu priekšlikums saglabāt Okupācijas muzeja ēku un necelt pie tās Gunāra Birkerta iecerēto piebūvi "Nākotnes nams", vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Zaiga Gaile 3. martā Kultūras ministrijai, Rīgas domei, Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai (VKPAI) un citām institūcijām nosūtījusi 20 arhitektu parakstītu vēstuli vēstuli "Par Okupācijas muzeja ēkas un Strēlnieku laukuma ansambļa aizsardzību un saglabāšanu". Vēstulē uzsvērts, ka nodoms īstenot jauno piebūvi ir jāpārskata.

Vēstulē argumentēts, ka 1970. gadā celtā bijušā Sarkano strēlnieku muzeja ēka atstājama kā modernisma arhitektūras piemineklis, bet Okupācijas muzeja (OM) pārbūvei domātie līdzekļi jānovirza "Stūra mājai". Projektā valsts ieguldījusi jau vairāk nekā 400 tūkstošus eiro, vēsta laikraksts.

Viedokļi par projektu ir neviennozīmīgi. Kultūras ministre Dace Melbārde diskusijā nostājusies pretējo viedokļu pusē. "Šis projekts nav tikai jautājums par pilsētvides attīstību un arhitektūru, tas ir jautājums arī par sociālo atmiņu, par cilvēku grupu, kas emocionāli ļoti gaida šo projektu. Es aicinātu ņemt vērā represēto viedokli," sacījusi Melbārde.

Arī Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Nollendorfs iebildis arhitektu viedoklim un izteicis dažādus pārmetumus. "Vai parakstītāji apzinās, kādas finansiālas un morālas sekas būtu lēmumam par OM un memoriāla projektu apturēšanu? Vai pamats uzskatīt, ka projektu apturēšanai varētu būt kāds sakars ar plāniem par Laikmetīgās mākslas muzeju Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) ēkā? Kāpēc modernisma stila ēkas saglabāšana kļuvusi tik aktuāla tagad, 2015. gadā; kur vēstules parakstītāji bija agrāk? Kāpēc izvēlēts laiks, kad projekti ir teju gatavi realizācijai? Turklāt muzeja darbības kavēšana notiek tieši tad, kad savu propagandu, arī vēstures jomā, pastiprina Krievija," diskusijas laikā teicis Nollendorfs.

Savukārt Gaile uzsvērusi Gunāra Lūša-Grīnberga projektētās ēkas īpašo arhitektonisko vērtību. Tāpat viņa stāstījusi par memoriāla mākslinieka Kristapa Ģelža nevēlēšanos turpināt projektu un apšaubījusi "Nākotnes nama" nepieciešamību, jo arguments, ka muzejam trūkstot telpu darbiniekiem, esot aplams.

Tāpat gaile minējusi, ka Opukācijas muzejs var izmantot arī "Stūra māju". "Piebūve nav vajadzīga. Projekts netika sākts ar rūpīgu esošo telpu analīzi," sacījusi Gaile. "Es tiešām ar pilnu atbildību saku, ka jūsu muzeja plānošana nav bijusi saprātīga." uzsvērusi Gaile, kas pati ir represētā meita.

"Latvijas Avīze" ziņo, ka diskusijas noslēgumā Dace Melbārde sacījusi: "Ja es sāktu no tā atkāpties, tas izskatītos ļoti dīvaini. Piedodiet, bet es nebūšu politiķis, kas apturēs šo projektu. Pieļauju, ka kādam citam varbūt ir lielāka motivācija to darīt." Savukārt arhitekte Gaile apgalvusi, ka runās ar Ministru kabineta vadītāju Laimdotu Straujumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!