Foto: LETA
Neapstrīdot jaunas koncertzāles nepieciešamību, nav pieņemams veids, kā Kultūras ministrija sākusi šo procesu, paziņojot par plānu nojaukt ēku, kas ir spilgts modernisma arhitektūras piemērs, sociālajā tīklā "Facebook" raksta arhitekts Pēteris Bajārs. Līdzīgu viedokli pauduši arī NRJA pārstāvji.

"Vai to var saukt par Kultūras ministriju, kas gatava iznīcināt spilgtu modernisma arhitektūras piemēru – 1974. gadā arhitektu J. Vilciņa, A. Ūdra, A. Staņislavska un G. Asara radīto ēku? Vai tā ir Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, kas piekrīt nojaukšanai, lai arī Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojumā esošo ēku pati atzīmējusi kā "kultūrvēsturiski vērtīgu ēku"?," jautā Bajārs.

Arhitekts norāda, ka rietumu sabiedrībā strauji mainās attieksme pret modernisma arhitektūru. Vēl straujāk mainās attieksme pret resursu izniekošanu. ""Re-think", "re-use" ir mūsdienīgas sabiedrības saukļi. Tādus būtu jāiekļauj arī mūsu valsts pārvaldības principos. Tā vietā, lai meklētu labāko izmantošanas veidu esošajai ēkai, ministri mūs baida ar "komunisma rēgu"," raksta Bajārs.

Bajārs uzsver, ka, viennozīmīgi esot "par" koncertzāles būvniecību, ir "pret" veidu, kā Kultūras ministrija sākusi šo procesu.

Viņš norāda, ka pēdējās 24 stundās ar neizprotamu steidzamību bīdītais projekts par akustiskās koncertzāles būvniecību Kronvalda parkā bijušās Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas ēkas vietā liek apšaubīt projekta virzītāju mērķus. "Projekts, kurš apejot plašākas profesionāļu diskusijas, balstoties vien uz mistisku ekspertu pētījumu, pēc vakardienas preses paziņojuma jau šodien draud kļūt par neatņemamu valdības deklarācijas sastāvdaļu," raksta Bajārs.

Tāpat Bajārs norāda, ka koncertzālei plānotā telpa Elizabetes ielā 2 var būt daudz par mazu.

Lai arī šobrīd publiski nav pieejama jaunā konkursa programma, par atskaites punktu Bajārs kopā ar "Outofbox Architecture" kolēģiem ņēmis iepriekšējā akustiskās koncertzāles arhitektūras konkursa piedāvājumu – arhitektu biroja "SZK - Sīlis, Zābers, Kļava" veikumu. Projektā paredzēta lielā zāle 1400 sēdvietām, mazā zāle 350 sēdvietām un mēģinājumu zāle.

"Apjoms, kurš līdzvērtīgs Doma laukumam vai divām prezidenta mājvietām Rīgas pilī, noteikti neiekļausies apbūvei paredzētajā gruntsgabalā. Visticamākais, pirmie cietīs tuvumā esošie apstādījumi un vēl kāda Valsts nekustamajiem īpašumiem piederoša un līdz grausta stāvoklim nolaista ēka – Kronvalda bulvāris 6. Šie scenāriji apskatīti ekspertu slēdzienā, tiesa, preses ziņojumos ministri par to nestāsta," vietnē "Facebook" norāda Bajārs.

Arī arhitektu biroja "NRJA" pārstāvji pauž neizpratni par ierosinājumu nojaukt ēku Elizabetes ielā 2., uzsverot, ka nojaukšana ir kategoriski nemūsdienīgs piegājiens arhitektūras pieminekļu apsaimniekošanā. Kā norādīts biroja lapā "Facebook" vietnē, ar tādu lēmumu lēmēji parāda savas domāšanas aizkavēšanos pagājušajā gadsimtā.

"Nemaz nerunājot par konkrētā objekta izteiktām sava laika arhitektūras pieminekļa vērtībām, kuras nav pienācīgi apzinātas un izpētītas. Vilciņš, Ūdris, Asaris, Staņislavskis ir pietiekoši nozīmīgi vārdi Latvijas arhitektūrā, lai nedrīkstētu to klaji ignorēt," norāda arhitekti.

"NRJA" skaidro, ka ir nepieciešama papildus izpēte un, konkursa gadījumā, kā minimums, jābūt uzdevumam integrēt esošā apjoma struktūru jaunās funkcijas apjomā. °Kā pirmais solis- nedrīkst ēku nojaukt, lai izlietotu šobrīd esošo piķi, jo nākamais solis visdrīzāk ka nesekos. Būs normāls ienākums atkritumu apsaimniekotājiem un ar to beigsies," secina biroja arhitekti.

Kā ziņots, 16. jūnijā Ministru kabinets skata Kultūras ministrijas (KM) sagatavoto ziņojumu par Rīgas akustiskās koncertzāles celtniecību tā dēvētā "Pasaules tirdzniecības centra" vietā Elizabetes ielā 2, kas iepriekš tika izvēlēta kā atbilstošākā vieta, kur izvietot EM un tās pakļautībā esošās iestādes – Konkurences padomi, Patērētāju tiesību aizsardzības centru, Centrālo statistikas pārvaldi, Būvniecības valsts kontroles biroju un Latvijas Nacionālo akreditācijas biroju. Savukārt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra pauda vēlmi saglabāt savu pašreizējo atrašanās vietu Rīgā, Pērses ielā 2.

KM sagatavotajā ziņojumā par akustisko koncertzāli minēts, ka Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) informējuši KM, ka nepilnu divu gadu laikā pēc konceptuālā lēmuma pieņemšanas par EM un tās padotības iestāžu un kapitālsabiedrību izvietošanu Elizabetes ielā 2 joprojām ir neskaidrība par turpmāko attīstības projekta īstenošanas nepieciešamību šajā nekustamajā īpašumā un faktiski nav izdevies uzsākt šī attīstības projekta īstenošanu.

"Pasaules tirdzniecības centra" ēkas Elizabetes ielā 2 nojaukšanai būtu nepieciešami 2,9 miljoni eiro, kas ietvers būvprojekta izstrādi, ekspertīzi, demontāžas plānošanu, projektēšanu un tās veikšanu, aģentūru LETA informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

VNĪ ieskatā uzņēmuma pārvaldībā esošos īpašumus Elizabetes ielā 2 un Kronvalda bulvārī 6 būtu lietderīgi apvienot un attīstīt kopā – tā var būt gan laba vieta ministriju centralizācijai, gan nacionālas nozīmes kultūras objekta – nacionālās koncertzāles būvei, ja tādu lēmumu pieņem valdība.

Vienlaikus EM savā atzinumā norādīja, ka ministrija nav atteikusies no idejas par EM un tās padotībā esošo iestāžu pāreju uz vienu ēku ar vienotu nomas maksu. Tāpēc EM līdz šā gada oktobra beigām plāno sagatavot ziņojumu par jaunu risinājumu EM un tās padotības iestāžu izmitināšanu jaunā ēkā, izvērtējot iespējas piesaistīt atbilstošu privāto nekustamā īpašuma attīstītāju.

Ēka Elizabetes ielā 2 uzcelta 1974. gadā kā Latvijas PSR Komunistiskās partijas centrālās komitejas ēka. Kopš pagājušā gadsimta 90. gadu sākuma tajā atradās uzņēmums "Pasaules tirdzniecības centrs "Rīga"", kas 2014. gadā mainīja juridisko adresi, reģistrējot to Tērbatas ielā 14.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!