Foto: Publicitātes attēls

Pērno gadu uzsākām ar vēstījumu par "Bilbao" efektu, proti, fenomenu, kas radās 1997. gadā Spānijas pilsētā Bilbao pēc Gugenheima muzeja atvēršanas, kad tā piedzīvoja strauju tūristu pieplūdumu un ekonomisku uzplaukumu. 2018. gads šajā ziņā bija gana ražīgs, un nekas neliecina, ka "muzeju bums" rimsies šajā gadā, tāpēc piedāvājam iepazīties ar 10 ārvalstu medijos aprakstītiem muzejiem, kurus kultūras cienītāji visā pasaulē deg nepacietībā beidzot skatīt paši savām acīm.

'The Shed' Ņujorkā

Foto: Publicitātes attēli

"Hudson Yards" kvartāls Manhetenā ir viens no neparastākajiem pēdējo gadu arhitektoniskajiem veikumiem, un 2019. gada aprīlī to papildinās "The Shed" (nojume, angārs – angļu val.) – mākslas muzejs un kultūras aktivitāšu norises vieta. Tajā izstādīs visdažādākos mākslas darbus visdažādākajām auditorijām, apvienojot šķietami neapvienojamo. "The Shed" vienos gan jau atzītus, gan jaunos māksliniekus, kuri darbojas tik atšķirīgās mākslas sfērās kā hiphops un klasiskā mūzika, glezniecība un digitālie mediji, teātris un literatūra, tēlniecība un dzeja.

Iespaidīgo kompleksu radījusi arhitektu un mākslinieku kompānija "Diller Scofidio + Renfro", sadarbojoties ar "Rockwell Group" biroju, un tās budžets bija 550 miljoni dolāru. Ēkas jumtu var izbīdīt, tādējādi radot 17 tūkstošus kvadrātmetru lielu laukumu pasākumiem, savukārt "normālā" stāvoklī tas sedz sešstāvīgu ēku, kurā ir skatuve koncertiem un divas lielas galerijas (to kopējā platība ir 25 tūkstoši kvadrātmetru). Muzeja atklāšanas pasākumu sērijā paredzēts teatrāls koncertuzvedums, kuru radījusi islandiešu dziedātāja Bjorka.

Kataras Nacionālais muzejs


Foto: Shutterstock

Godalgotais franču arhitekts Žans Nuvels (Jean Nouvel) turpina atstāt savas radošās pēdas Arābu pussalā. Pēc Abū Dabī Luvras atvēršanas 2017. gadā pienākusi kārta Kataras galvaspilsētai Dohai, kuras Nacionālais muzejs durvis apmeklētājiem vērs martā. Vērienīgais komplekss aptver vēsturisko šeiha Abdula bin Jassim Al Thani pili (modernās Kataras dibinātāja dēls), kas tika atjaunota projekta ietvaros. 560 tūkstošus kvadrātmetru lielā muzeja kompleksa budžets ir 434 miljoni ASV dolāru.

Kataras Nacionālajā muzejā būs aplūkojams arābu kultūrvēsturiskais mantojums – Kataras gleznotāja Ali Hasana, irākiešu skulptora Ahmeda Al Bahrani, sīriešu tēlnieces Simones Fatala u.c. darbi. Muzeja kompleksa neparastais veidols, kurā cits citam pāri sakārtoti smilšu krāsas berona diski, radīts iedvesmojoties no kristālu "puduriem", dēvētiem arī par tuksneša rozēm.

'Rubīna pilsēta' Sanantonio Teksasā

Foto: Publicitātes attēli

Mākslinieces, kolekcionāres un filantropes Lindas Peisas (Linda Pace) fonda jaunā mājvieta – "Rubīna pilsēta" (Ruby City) – ir neregulāras formas koši sārta ēka, kuras autors ir arhitekts Deidivs Adjaje (David Adjaye). Lai arī platības ziņā nebūt liels (14 tūkstoši kvadrātmetru), tomēr šis muzejs izceļas ar savu īpatno "raksturu" – dramatiskās līnijas un filigrāni plūstošās plāksnes rada vienlaikus gan robustu, gan izsmalcinātu iespaidu. 16 miljonus vērtā projekta atklāšana paredzēta 2019. gada oktobrī.

"Kad tā būs pabeigta, "Rubīna pilsēta" būs vieta, kur apmeklētāji varēs iesaistīties, jautāt un atklāt jaunas laikmetīgās mākslas perspektīvas," saka Sandiego Laikmetīgās mākslas muzeja direktore Katrīna Kanjo (Kathryn Kanjo). "Dzimis no Lindas Rubīna pilsētas skicēm (tā ir pilsēta, ko viņa nosapņoja), muzeja jaunā identitāte ietver viņas dzīves un darba filozofiju, ļaujot mums izstādīt savu kolekciju, veidot izstādes un pasākumus gan vietējai, gan starptautiskai publikai jēgpilnā manierē."

Kinoakadēmijas muzejs

Foto: Publicitātes attēli

Varētu šķist dīvaini, ka Losandželosā līdz šim nebija kino mākslai veltīts muzejs. Organizācija, kas piešķir "Oskara" balvas, ķērusies pie darba, lai situāciju vērstu par labu, un sadarbībā ar izdaudzināto itāļu arhitektu Renco Piano (Renzo Piano) tapis Kinoakadēmijas muzejs (Academy Museum of Motion Pictures). 300 tūkstošu kvadrātmetru lielā kompleksa budžets bija 388 miljoni ASV dolāru, un apmeklētājiem tas būs pieejams 2019. gada nogalē.

Kinoakadēmijas muzeja kompleksā būs divi kinoteātri, 50 tūkstošu kvadrātmetru liela izstāžu zāle, kurā varēs apskatīt Dorotijas rubīnsarkanās čības no 1939. gada filmas "Oza zemes burvis" (The Wizard of Oz), rakstāmmašīnu, uz kuras tika radīts Hičkoka filmas "Psiho" (Psycho) scenārijs un virkne citu vēsturisku kino labumu. Paredzēts arī īpašs prieks animācijas cienītājiem – Kinoakadēmijas muzeja atklāšanas īpašā izstāde būs japāņu animācijas leģendas Hajao Mijadzaki (Hayao Miyazaki) retrospektīva.

Bauhaus muzeji Desavā un Veimārā

Foto: Publicitātes attēli

Bauhaus muzeji tiks atvērti zīmīgā gadā, proti, simtgades. Līdz šim Bauhaus Desavas fonda kolekciju ierobežotā apjomā bija iespējams aplūkot Valtera Gropiusa projektētajā Bauhaus bijušās skolas ēkā Desavā, uz kurieni no Veimāras 1925. gadā pārvācās Bauhaus skola. Bauhaus Desavas fonda kolekcijā ir aptuveni 49 tūkstoši kataloģizētu eksponātu, un tā ir otrā lielākā Bauhaus kolekcija pasaulē. Jaunā muzeja kopējā platība ir 3500 kvadrātmetru, savukārt izstāžu telpas – 2100 kvadrātmetru.

Bauhaus muzejs Desavā ir Barselonas arhitektu biroja "Addenda Architects" veikums. Viņi tika izraudzīti starptautiskā konkursā no 831 pieteikuma. Paredzēts, ka muzejs durvis apmeklētājiem vērs 8. septembrī. Savukārt 6. aprīlī Bauhaus muzejs tiks atvērts Veimārā.

Ņūorleānas Mākslas muzeja skulptūru parks

Foto: Publicitātes attēli

Ņūorleānas Mākslas muzeja skulptūru dārzs (The New Orleans Museum of Art Besthoff Sculpture Park) savieno muzeju ar vēsturisko pilsētas parku, kas to iejož, ir viens no zīmīgākajiem šīs vietas piesaistes objektiem. Tajā starp ozoliem, cipresēm un kanāliņiem tikuši izstādīti tādu atzītu mākslinieku darbi kā Kosje van Brugena ( Coosje van Bruggen), Klāss Oldenburgs (Claes Oldenburg), Isamu Noguči (Isamu Noguchi), Renē Magrits, Barbara Hepvorta un citi.

Nu 20 tūkstošu kvadrātmetru lielo parku palielinās divas reizes. Papildus jaunām skulptūrām tajā mājvietu radīs arī brīvdabas amfiteātris un neliela galerija. 15 miljonu ASV dolāru vērto skulptūru parku plānots atklāt 15. maijā.

'West Bund' Mākslas muzejs Šanhajā

Foto: Publicitātes attēli

Ķīnas lielākajā pilsētā plaukst un zeļ ne tikai mākslas kolekcionāri un viņu īpašumi, bet arīdzan jauni mākslai veltīti projekti. Viens vērienīgs augošā "West Bund" rajona mākslas centrs – "Yuz Museum" – durvis vēra 2014. gadā, bet nu kārta pienākusi "West Bund" Mākslas muzejam (West Bund Art Museum). Tas tapis sadarbībā ar Pompidū centru Parīzē, un tā autors ir britu arhitekts Deivids Čiperfīlds (Chipperfield). Viņš radījis galeriju trio, kas ieskauj trīs līmeņu ātriju, kurā var iekļūt no visām pusēm. Izmantojot betonu un otrreiz pārstrādātu stiklu, Čiperfīlds izveidojis promenādi, kas "sapludina" muzeja kompleksu ar Huangpu upes piekrasti. Paredzēts, ka 22 tūkstošu kvadrātmetru plašais muzejs tiks atvērts 2019. gada pavasarī.

Brīvības statujas muzejs Ņujorkā

Foto: Publicitātes attēli

Viesuļvētras "Sendija" 2012. gadā krietni paplosītajā Brīvības salā nu tiek būvēta jauna galerija, kas būs izturīga gan pret plūdiem, gan spēcīgiem vējiem. "FXCollaborative" kompānijas arhitekti to radījuši no līdzīgiem materiāliem kā pati Brīvības statuja – granīta un bronzas, savukārt 2500 kvadrātmetru plašo muzeju rotās apzaļumots jumts. Jaunais Brīvības statujas muzejs būs kā atbilde lielajai tūristu plūsmai, kas ik gadu apmeklē Brīvības salu (~ četri miljoni cilvēki). Paaugstināto drošības pasākumu dēļ, kas tikai ieviesti pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem, ierobežotā skaita biļetes izpērk momentā. Jaunais Brīvības statujas muzejs būs ne tikai lielāks, bet arī tā apmeklējums būs pilnīgi par baltu velti. Tajā var ne tikai padziļināti iepazīt Amerikas un tās brīvības simbola stāstu, bet arī aplūkot statujas oriģinālo lāpu.

'K11 Musea' Honkongā

Foto: Publicitātes attēli

"K11 Musea" ir pilsētvides attīstības grupas K11 un tās dibinātāja Adriana Čenga izlolots projekts, kura mērķis ir veicināt vietējās mākslas, kultūras un dizaina attīstību. Muzeja kompleksa ēka ir radīta kā tirdzniecības centrs, kurā gluži kā veikali izvietotas galerijas, kurās mākslu var ne tikai aplūkot, bet arī iegādāties. 10 stāvu augsto muzeja ēku no ārpuses ieskaus viena no lielākajām "dzīvajām sienām" pasaulē – vairāk nekā 50 kvadrātmetru liels dārzs, kā arī uz tā jumta atradīsies brīvdabas amfiteātris un LED ekrāns koncertiem, kino un citiem kultūras pasākumiem. Kompleksu paredzēts atvērt 2019. gada rudenī.

'Norton' Mākslas muzejs Palmbīčā

Foto: Publicitātes attēli

Lai arī 12 tūkstoši kvadrātmetru muzejam nav nekas liels, tomēr šajā gadījumā "Norton" Mākslas muzeja piebūve Palmbīčā, Floridas štatā, noteikti ierindojama starptautiski nozīmīgu 2019. gada mākslas pasaules notikumu sarakstā – 100 miljonu ASV dolāru vērtā projekta autors ir ar prestižo Prickera balvu godalgotais britu arhitekts Normans Fosters. Papildus jau esošo muzeja telpu uzlabošanai jaunajā kompleksā būs uz pusi vairāk izglītībai paredzētas telpas (bibliotēkas, lasītavas, nodarbību telpas u.c.), kā arī par 35% plašākas izstāžu zāles, tādējādi ļaujot beidzot izstādīt 100 jaunus vietējo kolekcionāru Hovarda L. Un Džūdijas Ganekas saziedotos mākslas darbus. Turklāt jaunā 'Norton' muzeja apmeklētāji varēs pastaigāties arī "svaigi" izveidotā skulptūru dārzā. Paredzēts, ka muzeja jaunās telpas apmeklētājiem būs atvērtas jau februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!