Foto: AP/Scanpix
Medijus sasniegusi ziņa, ka 2016. gada 31. martā 65 gadu vecumā ar sirdstrieku pēkšņi mirusi slavenā irākiešu izcelsmes Lielbritānijas arhitekte Zaha Hadida (1950 – 2016).

Viņa ir pirmā sieviete, kura saņēmusi augstāko apbalvojumu arhitektūrā – Prickera balvu, kā arī vairākas citas profesionālās godalgas, tai skaistā Britu arhitektūras karaliskā institūta zelta medaļu. Viņa ir viena no slavenākajām mūsdienu arhitektēm pasaulē, kuras birojs projektējis gan iespaidīgas kultūras celtnes, gan industriālās būvēs, gan privātos pasūtījumus.

Viņas projektētās ēkas ir kā vīzija no nākotnes – drosmīgas, neparastas, plūstošām līnijām, grandiozām formām, teju kustībā esošas. Zahas Hadidas jau radīto darbu klāsts ir pamatīgs un tikpat daudz ir palicis procesā, aicinām iepazīt dažus no slavenākajiem arhitektes veikumiem visā pasaulē.

Mesnera kalnu muzejs (Messner Mountain Museum)

Foto: Publicitātes attēli

Mesnera Kalnu muzeju projekta (MMM Project) dibinātājs ir ekstrēmais alpīnists Reinholds Mesners. Tas sastāv no vairākiem atsevišķiem muzejiem un atrodas Dienvidtirolē, Ziemeļitālijā. Tas veltīts alpīnismam un klinšu kāpšanai, tas skaidro apmeklētājiem kalnu un ledāju iekarošanas vēsturi un mežonīgo dabu.

Sestais un pēdējais MMM muzeju tīklā ir "MMM Corones". Tas ir viens no jaunākajiem darbiem, ko projektējusi Zaha Hadida, atvērts 2015. gada jūlijā. Tas atrodas Plan de Corones kalnā, 2275 metru virs jūras līmeņa augstumā, tas ir 1000 kvadrātmetru liels, piedāvājot pastāvīgo ekspozīciju par tracidionālo klinšu kāpšanu.

Londonas Akvacentrs (London Aquatics Centre)

Foto: Publicitātes foto

Londonas akvacentrs ir Zahas Hadidas darbs Londonas olimpiskajām spēlēm 2012. gadā. Modernajā ūdens sporta veidu centrā atrodas divi 50 metrus gari baseini peldēšanai un 25 metrus dziļš baseins niršanai. Publikai centrs atvērts kopš 2014. gada.

Foto: Scanpix

Phæno zinātnes centrs (The Phæno Science Center)

Foto: Publicitātes foto

Konkursā par interaktīva zinātnes centra būvniecību Volfsburgā, Vācijā, Zaha Hadida uzvarēja 2000. gadā. Pabeigts tas tika piecus gadus vēlāk. Tas tika aprakstīts kā "hipnotisks arhitektūras darbs" – celtne, kas iemieso mūsu priekšstatus par nākotni. Ēka saņēmusi Britu karaliskā arhitektūras institūta balvu 2006. gadā, kā arī vairākas citas balvas.

'Chanel' mobilais laikmetīgās mākslas paviljons (The Mobile Art Pavilion for Chanel)

Foto: Reuters/Scanpix

Mākslas projekta "Chanel Mobile Art" idejas autori bija "Chanel" modes nama galvenais dizaineris un vadītājs Karls Lāgerfelds un arhitekte Zaha Hadida. Šim notikumam īpaši tika projektēts pārvietojams paviljons, kam galvenais iedvesmas avots bija Koko Šaneles 1955. gadā radītā klasiskā stepētā somiņa ar ķēdīti. Pati ēka tikusi salīdzināta gan ar NLO, gan gliemežvāku. Mākslas projekts un paviljons tika atklāti 2008. gadā Honkongā, vēlāk tas paviesojās arī Tokijā un Ņujorkā, bet 2009. gadā, finanšu krīzes laikā, tika apturēts.

MAXXI 21. gadsimta mākslas muzejs (MAXXI Museum of XXI Century Arts)

Foto: Reuters/Scanpix

MAXXI Museum of XXI Century Arts ir pirmā valsts institūcija Itālijā, kas veltīta laikmetīgajai mākslai. Zahas Hadidas projektētā centrālā muzeja ēka atrodas Romā, Flaminio kvartālā. 30 000 kvadrātmetru lielā ēka pabeigta 2009. gadā. MAXXI notiek gan izstādes, gan radošās darbnīcas, gan konferences un izglītojoši projekti, gan citas aktivitātes.

Riversaidas muzejs (The Riverside Museum)

Foto: AP/Scanpix

Riversaidas muzejs jeb Glāzgovas Transporta un ceļošanas muzejs tika pabeigts 2011. gada jūnijā un atrodas Skotijas lielākās pilsētas ostas rajonā. Tā pamatekspozīciju veido bijušā Glāzgovas Transporta muzeja kolekcija, kurā aplūkojami dažādi vēsturiski transporta līdzekļi – automašīnas, vilcieni, kuģu modeļi, kā arī pasaulē vecākais velosipēds ar pedāļiem. 2013. gadā Riversaidas muzejs tika atzīts par labāko Eiropas muzeju. Gada laikā to apmeklē vairāk nekā 700 tūkstoši apmeklētāju.

Heidara Alijeva centrs (Heydar Aliyev Center)

Foto: Publicitātes foto

Iespaidīgā Zahas Hadidas projektētā celtne Baku ir nosaukta tagadējā Azerbaidžānas autoritārā prezidenta Ilhama Alijeva tēva un valsts iepriekšējā prezidenta Heidara Alijeva vārdā.

Centrs sastāv no vairākām savstarpēji savienotām ēkām, tajā ir gan koncertzāle, gan mākslas galerijas un muzejs. Tā būvniecība notika piecus gadus – no 2007. līdz 2012. gadam, bet publikai to atklāja 2013. gadā.

2014. gadā ēka saņēma prestižo Londonas Dizaina muzeja "Gada balvu dizainā" kategorijā "Arhitektūra", neskatoties uz cilvēktiesību pārkāpumu sūdzībām saistībā ar ēkas celtniecību.

Foto: Publicitātes foto

BMW galvenā ēkā Leipcigā (BMW Central Building Leipzig)

Foto: Shutterstock

Vācu automašīnu koncerna BMW ēku komplekss atrodas Leipcigā un Zahas Hadidas projektētā galvenā ēkā ir uzņēmuma ražotnes centrālā ass. Leipcigā tiek ražoti BMW 3. sērijas automašīnu modeļi.

60 miljonu ASV dolāru vērtā ēka tika atklāta 2005. gadā.

Guandžou operas nams (Guangzhou Opera House)

Foto: Publicitātes attēli

Ambiciozo un grandiozo operas namu Ķīnas pilsetā Guandžou sāka celt 2005. gadā, bet atklāja piecus gadus vēlāk. Tā ir viena no trim lielākajām kultūras ēkām Ķīnā. Tā ir "īpaši teatrāla un uzstājīgi smalka", tā ēkas arhitektūru raksturoja "The Guardian" kritiķi. Operas nams tika atklāts ar Pučini "Turandotas" iestudējumu 2010. gada 9. maijā.

Izklaides, biroju un iepirkšanās centrs 'Galaxy Soho'

Foto: Reuters/Scanpix

Plūstošas līnijas, noapaļotas formas un makslimāli daudz dabiskās gaismas – tā tiek raksturots izklaides, biroju un iepirkšanās centrs "Galaxy Soho", kas atrodas Pekinas centrā, Ķīnā. Drīz pēc tā atklāšanas, 2012. gadā, tas nodēvēts par brīnumu.

Iespaidīga celtne sastāv no četrām savstarpēji saistītam ēkām. Tas veidots 18 līmeņos, no kuriem 15 atrodas virs zemes, bet trīs - zem zemes.

Tajā četri stāvi veltīti tirdzniecībai (no tiem viens zem zemes), bet 12 – birojiem. "Galaxy Soho" augstums ir 67 metri.
Foto: AP/Scanpix

Šeiha Zaida tilts (Sheikh Zayed Bridge)

Foto: Shutterstock

Šeiha Zaida vārdā nosauktais tilts atrodas Abu Dabi, Apvienotajos Arābu Emirātos. 842 metrus garais tilts tiek uzskatīts par vienu no sarežģītākajām šāda veida būvēm arhitektūras vēsturē. Tā arkas veidotas, iedvesmojoties no tuksneša smilšu kāpu formas. 300 miljonus ASV dolāru vērto tiltu atklāja 2010. gada 28. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!