Pirms pieciem gadiem, 2014. gada 18. janvārī, Rīgā valdīja pamatīgs kailsals un pacilājoša svētku sajūta, jo norisinājās akcija "Gaismas ceļš – grāmatu draugu ķēde". Piedāvājam atskatu fotogrāfijas un video un neseno vēsturi, kad 2014 metrus garajā dzīvajā ķēdē grāmatas no iepriekšējās Latvijas Nacionalās bibliotēkās ēkas Krišjāņa Barona ielā "pārcēlās" uz jaunuzcelto Gaismas pili Daugavmalā. Idejas autors un realizētājs – režisors Uģis Brikmanis.

Grāmatu draugu ķēde bija viens no "Rīga 2014" atklāšanas programmas pasākumiem, kas kļuva par vienu no emocionāli augstākajiem punktiem arī visā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā. Rīgas ielās valdīja sirsnīga atmosfēra, vairāki akcijas dalībnieki bija tērpušies tautastērpos, lai atvairītu pamatīgo salu, daudz tika dejots un dziedāts. Grāmatu draugu ķēde plaši tika atspoguļota ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu medijos.

2014. gada janvārī Grāmatu draugu ķēdē devās cilvēku saziedotās grāmatas Tautas grāmatu plauktam, kā arī vēsturiski, lasītāju maz pieprasīti izdevumi angļu, vācu un franču valodā. Simboliski kā pirmā Grāmatu draugu kēdē uz jauno Gaismas pili devās 1825.gadā Sanktpēterburgā latviešu valodā izdotā Bībele, ko bibliotēkai uzdāvinājis grāfs Lambsdorfs. Savukārt pēdējā un visilgāk pa cilvēku rokām ceļojusī akcijas grāmata bija Pētera Upenieka "Balandnieki".

Atgādinām, ka Tautas grāmatu plaukts arī ikdienā ir redzams Gaismas pilī un tam joprojām var ziedot sev nozīmīgas un tuvas grāmatas, it īpaši gadā, kad Latvijas Nacionālā bibliotēka svin 100. jubileju.

Kopumā 2014. gadā Grāmatu draugu ķēdē piedalījās ap 14 000 cilvēku, tai skaitā valsts augstākās amatpersonas, dažādu institūciju un organizāciju pārstāvji, arī ap 800 bibliotekāru no visas Latvijas. Akcijā piedalījās arī ārzemju visi no Baltijas valstīm, Vācijas, Zviedrijas, Šveices, ASV, Krievijas u.c.

Akcija ilga vairāk nekā sešas stundas un simboliskajā ķēdē uz jaunajām mājās pārcēlās 2000 grāmatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!