Foto: Publicitātes foto
Filmu programmas "Fotogrāfija kino", kas Rīgas Fotomēneša ietvaros maijā norisinās Rīgas Kino muzejā, noslēgumā (22. un 29.05.) tiks izrādītas divas amerikāņu filmas. To centrā - fotogrāfa profesija, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Dokumentālā filma "Viljams Eglstons dzīvē" / William Eggleston in the Real World (rež. Maikls Almereida, 2005, ASV) ir road movie – ceļojuma filma, kurā režisors seko amerikāņu fotogrāfam Viljamam Eglstonam braucienos pa Amerikas štatiem - Kentuki, Losandželosu, Ņujorku un Memfisu.

Filma atklāj ievērojamo fotogrāfu darbā un privātajā dzīvē, cenšoties notvert viņa darba metodi, atklāt domas par fotogrāfijas dabu, fotogrāfa misiju un mākslu vispār.

Eglstons (1939) ir viens no spilgtākajiem un nozīmīgākajiem amerikāņu mūsdienu fotogrāfiem; viņa darbi tiek izstādīti pasaules prestižākajos muzejos un galerijās. Eglstona attēliem raksturīgs spilgtu krāsu izmantojums, šķietami ikdienišķu un izteikti amerikānisku objektu – piepilsētu rindu māju, milzu automašīnu, ātrās ēdināšanas restorānu, ceļazīmju, reklāmu, popkultūras zīmju - dokumentēšana.

Savukārt "Sētas logs" / Rear Window (rež. Alfrēds Hičkoks, 1954, ASV) pieder pie kino klasikas un ir viens no spriedzes meistara Alfrēda Hičkoka nozīmīgākajiem darbiem. Filmas centrā fotogrāfs, kurš pēc negadījumā lauztas kājas piesiets ratiņkrēslam un, garlaicības dzīts, pāri mājas pagalmam sāk novērot savus kaimiņus un kļūst pārliecināts, ka viens no viņiem izdarījis slepkavību. Ziņkāres mākts, viņš nolemj atrisināt šo mistēriju. "Sētas logs" ir viena no ikoniskākajām kinovēstures filmām, kas runā par fotogrāfijas un kino kā medija dabu un to spēju skatītājos modināt nepārprotamas lūriķa tieksmes. Galvenajās lomās Holivudas zvaigznes – Džeimss Stjuarts un Greisa Kellija, kuri pie Hičkoka spēlēja vairākkārt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!