Pēc sestdienas vakarā Mežaparkā notikušās bērnu ģībšanas organozatori oficiāli atcēluši svētdien plānoto XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājienu, portālam "Delfi" apstiprināja izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles komunikācijas konsultante Ilze Salna. Gājiens tomēr pulcējis simtiem brīvprātīgo dalībnieku un interesentu.

Dziesmusvētku rīkoji aplēsuši, ka gājienā piedalījušies ap 98% svētku dalībnieku, potrtālu "Delfi" informēja organizatoru preses pārstāve Inga Vasiļjeva. 

Lai arī pēc sestdien pārtrauktā ģenerālmēģinājuma Mežaparkā bērnu ģībšanas dēļ vēlāk naktī tika pieņemts lēmums atcelt svētku gājienu, svētdienas rītā tas tomēr notiek. Tiešraidi nodrošina Latvijas Televīzija. Gājiena priekšgalā gāja augstākās valsts amatpersonas, arī jaunais Valsts prezidents Raimonds Vējonis ar kundzi tautas tērpā, noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Pie Brīvības pieminekļa redzams, ka dalībnieku skaits ir liels un gājiens apmeklēts kupli.

Brīvprātīgo gājiena dalībnieku - koru, ansambļu, deju kolektīvu un orķestru biedri, priecīgi un smaidīgi piedalās gājienā. Viņus ar ovācijām uzmundrina līdzjutēji un atbalstītāji. 

Dziesmusvētku sabiedrisko attiecību speciāliste Vasiļjeva iepriekš stāstīja, ka pēc lēmuma atcelt svētku gājienu, par to tika informēti kolektīvu pārstāvji. Viņi pauduši vēlmi gājienā tomēr piedalīties, tāpēc, sazinoties ar Rīgas domi, tika nolemts, ka paliek spēkā satiksmes ierobežojumi, nodrošināta policijas klātbūtne drošībai, kā arī ātrās palīdzības mediķu klātbūtne.

Seile preses brīfingā svētdienas rītā paudusi līdzjūtību bērniem, kuriem palika slikti, vecākiem, kuru atvases tika nogādātas slimnīcā, kā arī visiem skatītājiem, kuriem šī situācija radīja neērtu situāciju.

Seile skaidrojusi, ka lēmums par dziesmu svētku gājiena atcelšanu tika pieņemts vēlā naktī, viedokļi par to, vai gājiens atceļams dalījās, jo nebija īsti skaidrs, kas vainojams pie tā, ka vairākiem bērniem palicis slikti.

"Tas ir jautājums par mūsu kā sabiedrības attieksmi," runājot par lēmumu atcelt svētku gājienu, izteicās izglītības ministre.

Visi bērni pirms noslēguma koncerta svētdienas vakarā tika aicināti atpūsties, labi paēst. Tāpat pieaugušie tika aicināti izvērtēt bērnu stāvokli un gadījumā, ja bērns nejūtās labi, koncertu vērot skatītāju rindās.

Svētku rīkotāji arī svētdien noraidīja pārmetumus, ka bērni netika pienācīgi ēdināti un to, ka bērniem bija pārāk maz atpūtas brīžu.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājiens bija plānots 12.jūlijā no plkst.9 līdz 13. Kopumā bija iecerēts, ka tajā dosies 37 000 dalībnieki.

Jau vēstīts, ka par gājiena atcelšanu savā kontā mikroblogošanas vietnē "Twitter" naktī uz svētdienu paziņoja Seile. Šis paziņojums, kā arī neskaidrība par to, vai gājiens notiks, izsauca atšķirīgus sociālo tīklu lietotāju viedokļus

Svētku organizatoru ieraksts "Twitter" liecina, ka tad, ja dalībnieki paši pēc savas iniciatīvas izvēlēsies doties gājienā, tad organizatori nodrošinās visu iepriekš paredzēto. Ja tiek izlemts gājienā tomēr doties, tad organizatori aicina rūpīgi izvērtēt bērnu fiziskās un emocionālās veselības stāvokli. 

Kā intervijā Latvijas Radio sacīja svētku organizatoru pārstāve Inga Vasiļjeva, pēc kolektīvu ierakstiem sociālajos tīklos iespējams spriest, ka daļa dalībnieku gājienā paredzējuši doties. 










Kā portālam "Delfi" iepriekš uzsvēra Salna, gājiens ir atcelts, jo bērnu drošība un veselība šajā situācijā ir pirmajā vietā. Vēl ir jānoskaidro iemesli, kas daudziem bērniem sestdienas vakarā notikušajā Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertā "Manā dziesmā tu..."  izraisīja veselības problēmas un ģībšanu.

Jau vēstīts, ka svētku gājienā "Ābēcēdē...uūvēzēžē" bija paredzējuši piedalīsies teju 38 000 dalībnieku.

Gājienā bija paredzējis piedalīties arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Ziņots, ka Seile sestdienas vakarā sasauca svētku rīkotāju operatīvās rīcības grupas ārkārtas sanāksmi pēc tam, kad tika pārtraukts Dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums.

Operatīvās grupas sanāksmē tika uzklausīti mediķu un policijas informācija par notikušo un tiks lemts par tālāko rīcības plānu saistībā ar svētdien plānoto svētku dalībnieku gājienu un Noslēguma koncertu.

Sestdienas vakarā īsi pēc plkst. 21 pēkšņi tika pārtraukts XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Manā dziesmā tu..." ģenerālmēģinājums, jo tā laikā pēkšņi sākuši ģībt svētku dalībnieki - bērni

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša portālam "Delfi" sacīja, ka tajā brīdī, kad vairākiem bērniem sestdienas vakarā parādījušās līdzīgas sūdzības, mediķiem bijis skaidrs, ka runa ir par lielu sagurumu un funkcionāliem traucējumiem. Bērni Rīgā uz svētkiem sabraukuši no dažādām Latvijas vietām, nonākuši sev jaunos apstākļos, jaunā vidē, kas radījis papildus stresu.  

Tie bērni, kas noģībuši, tikuši nogādāti pie mediķiem, kur atgūlušies un atpūtušies. Mēģinājums pārtraukts, lai bērni varētu labi paēst, atpūsties un izgulēties, bet svētdien jau ar jauniem spēkiem piedalīties svētku noslēguma pasākumos, uzsvēra Bukša. 

Savukārt svētku organizatoru preses pārstāve Vasiļjeva portālam "Delfi" gan sacīja, ka nav noticis nekas ārkārtējs, mēģinājums vienkārši ir beidzies. "Mēģinājums ir beidzies, visi mierīgi plūst uz mājām. Teritorija ir gandrīz iztukšojusies. Šeit ir pietiekams medicīniskais resurss, tiek sniegta medicīniskā palīdzība. Situācija ir mierīga, visi bērni dodas mājās atpūsties un sasildīties, lai rīt varētu piedalīties noslēguma koncertā," norādīja Vasiļjeva.

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas notiek reizi piecos gados. XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisināsies Rīgā līdz svētdienai, 12.jūlijam, un tajos piedalās 37 890 dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!