Foto: Publicitātes attēls
Ar īpašas videofilmas pirmizrādi piektdien, 21. maijā, pulksten 15 sociālajos tīklos un portālā "Delfi" tiks atklāts Latvijas paviljons 17. Starptautiskajā Venēcijas arhitektūras biennalē.

Lai kompensētu klātienes atklāšanas trūkumu, šogad Latvijas paviljons "Tas nav domāts Tev! Tas domāts ēkai" Venēcijas arhitektūras biennālē tika atklāts ar dokumentālu īsfilmu, kas ielūkojas gan ekspozīcijas tapšanas procesā, gan pašā paviljonā. Filmu veidojis Ēriks Božis un Marta Elīna Martinsone, piedaloties kuratoru komandai no arhitektu biroja NRJA.

Jau ziņots, ka šogad Latviju prestižajā izstādē pārstāve arhitektu birojs NRJA un darbs "Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai".Tajā pētīta cilvēku pretestība tehnoloģijām, ko kuratori — arhitektu birojs NRJA — atzīst par akūtu problēmu mūsdienu arhitektūrā. Pievēršoties satraucoši nopietnām un vienlaikus amizantām tehnonejēdzībām, ekspozīcija "Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai" akcentē cilvēka skatpunkta nozīmi arhitektūrā un palīdz lietotājiem iemācīties sadzīvot ar mūsdienu viedajām ierīcēm.

Venēcijas arhitektūras biennāle šogad savas durvis vērs 22. maijā, bet Latvijas paviljona atklāšana notiks 21. maijā. Paviljona atklāšanai pulksten 16 (pēc Latvijas laika, notiks angļu valodā) pievienoties varēs īpaši izveidotā digitālajā platformā "Biennale Pavilions Online", savukārt pirms tam pulksten 15 ikviens aicināts būt klāt Latvijas paviljona atklāšanā portālā "Delfi".

Kā iepriekš informēja organizatori, uz Venēciju maija pirmajā nedēļā nogādāja sūtījums ar izejmateriāliem, kas Arsenāla telpās tiek izmantoti Latvijas paviljona instalācijas veidošanai. Iepriekš versija par Venēcijā aplūkojamo darbu bija redzama 2020. gada "Baltās nakts" programmā Doma laukumā Rīgā.

Līdztekus mūsu valsts paviljona atklāšanai Venēcijā, Latvijā izdots ekspozīciju pavadošais eseju un īsprozas izdevums ar ekspozīcijai identisku nosaukumu "Tas nav domāts tev! Tas ir domāts ēkai". Grāmata, ko ilustrējis arhitekts Ivars Veinbergs, pazīstami prozaiķi, publicisti un pētnieki, piedāvā divus pretējus skatījumus uz tehnoloģiju lomu mūsu ikdienā – satīriski stāsti par absurdām situācijām ēku lietotāju saskarsmē ar tehnoloģijām mijas ar ekspertu izsvērtajiem, uz problēmas risinājumu vērstajiem argumentiem. Atklājot izdevumu, 17. maijā pulksten 18.30 patstāvīgās domas interneta žurnālā "Satori.lv" tiešsaistes diskusijā sarunāsies grāmatas redaktore Elīna Lībiete un arhitekti Evelīna Ozola, Reinis Liepiņš un Pēteris Bajārs. Izdevumu latviski un angliski varēs iegādāties Latvijas grāmatnīcās un Venēcijas biennāles veikalā.

17. Venēcijas biennāles kurators ir arhitekts, profesors Hašims Sarkis (Hashim Sarkis) uzrunā savas sfēras profesionāļus ar jautājumu par arhitektūras un urbānās vides nākotnes modeļiem – kā sadzīvot dažādu sfēru nevienlīdzību kontekstā.

Biennāle norisināsies no 2021. gada 22. maija līdz 26. novembrim. Tā ir prestižākā arhitektūras izstāde pasaulē, kurā Latvija piedalās kopš 2002. gada. Pandēmijas ierobežojumu dēļ Venēcijas arhitektūras biennāles atklāšana un norise par vienu gadu tika pārcelta uz šī gada maiju. Plašāka informācija par Venēcijas biennāli rodama tās interneta vietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!