Foto: Publicitātes foto
No 23. līdz 25. augustam Rīgā notiks laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls "Re Rīga!", portālu "Delfi" informē rīkotāji.

Festivāls notiks jau piekto gadu, piedāvājot daudzveidīgas cirka izršdes telpās un pilsētvidē. Šogad pirmo reizi festivāla programmā iekļautas arī sarunas pēc izrādēm, meistarklases un festivāla producētas izrādes

Kā sola festivāla rīkotāji un tā mākslinieciskais direktors Mārtiņš Ķibers, pāris dienu laikā apmeklētāji varēs redzēt daudzveidīgu cirku, sākot no vizuālas maģijas līdz ar akrobātikas palīdzību izstāstītam stāstam ASV, Somijas, Dānijas, Francijas, Zviedrijas un Igaunijas mākslinieku izpildījumā; izrādes būs gan iekštelpās gan arī pilsētvidē.

"Šo gadu laikā laikmetīgā cirka un ielu mākslas izrādes ir kļuvušas par tradīciju, par Rīgas kultūras zīmi. Festivāls ir attīstījies mērķtiecīgi ar domu ne tikai aicināt skatīties un priecāties, bet arī iepazīt, padomāt un saprast. Prieks par sadarbību ar Rīgas cirku, kas arī sācis domāt mūsdienīga cirka, izglītota un iesaistīta skatītāja virzienā," saka "Re Rīga!" mākslinieciskais direktors Mārtiņš Ķibers.

Šī gada jaunums — pēc katras no izrādēm, kas notiks koncertzālē "Palladium", notiks sarunas ar izrādes māksliniekiem. Īpaši plaša šogad būs arī meistarklašu programma — viesmākslinieki jomas profesionāļiem vadīs meistarklases kopumā 35 stundu garumā par dažādām tēmām, piemēram, akrobātiku, mītu izspēli un videoprojekciju izmantošanu izrādes scenogrāfijā.

Festivāls tiks atklāts otrdien, 22. augustā ar divām "work in progress" izrādēm LKA Teātra mājā "Zirgu pasts". Plkst. 19.00 notiks festivāla organizētā konkursa Baltijas jaunajiem talantiem uzvarētāja — igauņu trupas "Carousel Company" izrāde "Carousel Night". Kā otro skatītājiem būs iespēja noskatīties festivāla pirmo producēto izrādi ar horeogrāfes Agneses Vanagas (Latvija) un cirka mākslinieku Grētes Grosas (Igaunija), Juhas Matti Eskelinena (Somija) piedalīšanos – projekts tapis VKKF mērķprogrammas "Kultūras skolas soma" ietvaros sadarbībā ar VSIA "Rīgas Cirks". Izrāde "Citroni un medus" stāsta par draudzību, priekiem, skumjām un ikdienišķām dzīves situācijām. Abas izrādes ir bez maksas.

Īpaši cirka izrādēm iekārtotajā koncertzālē "Palladium" festivāla laikā tiks izrādītas: somu trupas WHS maģijas un iluzionisma caurvītā izrāde "Ardievas", neganta mānīšanās un gaisa akrobātika dāņu un franču mākslinieku izpildījumā izrādē "100% cirks" un festivāla noslēgumā — patiesības meklējumi ekstravagantās, šobrīd vienas no pasaulē pazīstamākās ASV trupas "Ricochet" izrādē "Dūmi un spoguļi".

Gan festivālā, gan pirms tam Rīgā būs skatāmas vairākas izrādes pilsētvidē. Somijas dueta "Kate & Pasi "oriģinālā un humora pilnā ielas izrāde visai ģimenei "Attiecības" par "attiecību kārtošanu" ar akrobātikas palīdzību tiks izrādīta trīs festivāla vakarus plkst. 18.00 laukumā uz Kaļķu un Vaļņu ielu stūra.

Laikmetīgo cirku varēs iepazīt jau "Rīgas svētkos" un "Piena svētkos" 19. un 20. augustā, piedaloties notikumos, kas risināsies uz Briāna ielas un laukumā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja. Skatītāji varēs nokļūt improvizētā viesistabā, skatīties akrobātikas elementus savienojumā ar pantonīmu, satikt cilvēku ar milzu baļķi vai varoni, kas vairāk domā, nekā runā.

Biļetes uz izrādēm koncertzālē "Palladium" nopērkamas visās "Biļešu servisa" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!