Foto: Baltijas valstu paviljons

Ietekmīgā interneta mākslas platforma "Artsy" sastādījusi desmit labāko Venēcijas arhitektūras biennāles dalībvalstu paviljonu sarakstu, kurā iekļauts arī Baltijas paviljons.

"Vairākas valstis savās ekspozīcijās pārāk daudz koncentrējas uz dažādu statistikas datu ilustrēšanu, taču ir dalībvalstis, kuras radījušas iespaidīgas un pārdomātas izstādes," skaidro "Artsy". "Lielākajā daļā veiksmīgo gadījumu valstis tiecas priekšplānā virzīt starpdisciplināru kūrēšanas taktiku, lai attālinātos no savaldīgajām arhitektūras skašu parašām."

Baltijas valstu paviljons ierindots līdzās Vācijas, Lielbritānijas, Spānijas, Albānijas, Japānas, Īrijas, Krievijas, Šveices un Turcijas paviljoniem.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopīgais paviljons, kas Baltijas reģionu aplūko kā vienotu ideju telpu, kur arhitektūra sevi apliecina kā starpdisciplinārs ideju kopums, tika atklāts 27. maijā.

No 28. maija līdz pat 27. novembrim ekspozīcija būs atvērta ikvienam apmeklētājam bez maksas. Baltijas paviljons iekārtots sporta zāles 1600 kvadrātmetros, un tas atrodas Venēcijas komūnas centrā, aptuveni 50 metrus no Arsenāla izstāžu zāles galvenās ieejas. Baltijas paviljons ir nevalstiska deviņu Lietuvas, Latvijas un Igaunijas kuratoru iniciatīva, mainot tradicionālo Venēcijas arhitektūras biennāles uzstādījumu, kas paredz nacionālu valstu paviljonu veidošanu. Projekts ir uzvarējis trīs atsevišķos nacionālajos konkursos, pirmo reizi dodot iespēju Venēcijas arhitektūras un mākslas biennāles izstāžu vēsturē īstenot ideju par kopīgu Baltijas valstu ekspozīciju.

""Palasport" zāle ir piemērota un saistoša vieta, kur risināties pirmajai biennāles izstādei, kurā apksatāmi visu trīs Baltijas valstu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas – sadarbības rezultāti. Paviljonā aplūkojamas uz galdiem izliktas fotogrāfijas, kurās lielākoties redzamas betona celtnes un infrastruktūra visās trīs valstīs, liekot uzsvaru uz viņiem kopīgo modernisma arhitektūru un metodēm, ar kurām sasniegt jaunu izpratni par padomju laika brutālisma ēkām," raksta "Artsy".

Aicinām iepazīties ar fotogrāfijām no ievērības cienīgiem Venēcijas arhitektūras biennāles dalībvalstu paviljoniem.

Baltijas valstu ekspozīcijas kuratori – Kārlis Bērziņš, Jurga Daubaraitė, Petras Išora, Ona Lozuraitytė, Niklāvs Paegle, Dagnija Smilga, Johan Tali, Laila Zariņa, Jonas Žukauskas.

Venēcijas arhitektūras biennāles kurators ir godalgotais Čīles arhitekts Alehandro Aravena (Alejandro Aravena), kurš sola šo biennāli veidot atvērtāku plašākai auditorijai, vēršot uzmanību arhitektūras iespējām uzlabot telpiskās vides un sabiedrības dzīves kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!