Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 17. septembrī, Balvu novada Upītē jau 21. reizi izskanēs vecākais latgaliešu festivāls – mīlas dzejas un dziesmu festivāls "Upītes Uobeļduorzs". Kā vēsta rīkotāji, bez šī festivāla nav iedomājams rudens ne vien Ziemeļlatgalē, bet visā Latgalē un Latvijā.

Šogad festivāla vadīšanas groži tiks nodoti dzejniecei, māksliniecei, dažādu kultūras pasākumu producentei un skolotājai Evikai Muizniecei, bet latgaliešu mūziķu un literātu pulkā būs gan "Dabasu Durovys", "Latgalīšu reps", "Unknown Artist", "#FKUpīte", Anna Rancāne, Valentins Lukaševičs, Annele Slišāne, Ineta Atpile-Jugane, Mārīte Slišāne un citi. Šogad festivālā īpašie viesi būs grupa "Pirmais kurss", kura solījusi arī kādu dziesmu nodziedāt latgaliešu valodā.

"Upītes Uobeļduorzs" ir vienīgais festivāls, kurš nemainīgi katru gadu pulcē latgaliešu literātus un mūziķus, iepazīstinot gan ar jauniem vārdiem latgaliešu kultūrā, gan aicinot latgaliešu mūziku un literatūru atklāt ikvienam interesentam. Neiztrūkstoša festivāla tradīcija ir arī kāds īpašais viesis – festivālā līdz šim ir viesojies gan mūziķis Renārs Kaupers, gan aktrise Zane Jančevska, gan dziesminieks Kārlis Kazāks, grupa "Inokentijs Mārpls", "Gain Fast", "Linga", "100.debija", Katrina Dimanta un citi viesi.

Mīlas dzejas un dziesmu festivāla "Upītes Uobeļduorzs", kas notiks 17. septembrī pulksten 18.00 zelta spoguļu estrādē Balvu novada Upītē, pirmsākumi meklējami 2002. gadā, un tas ir vecākais līdz šim pastāvošais latgaliešu festivāls pasaulē. Pasākuma idejas autors ir latgaliešu literāts, novadpētnieks Antons Slišāns (Ontons Slišāns), kurš savulaik iedomājās izveidot savdabīgu Dzejas dienām veltītu festivālu, lai popularizētu un saglabātu latgaliešu valodu. Šobrīd festivāla organizēšanu turpina Antona dēls Andris Slišāns ar ģimeni, saglabājot festivālu kā ikgadēju satikšanās reizi, kurā skan latgaliešu valoda.

Šogad festivālā latgaliešu mūziķu un literātu pulkā būs folkloras kopa "Upīte", Vinsents Kūkojs, "Kei-Rei", "Reibums", "Piparmētra", "Dabasu Durovys", "Unknown Artist", "Latgalīšu reps", "Bulta", Mārīte Slišāne, Annele Slišāne, Gunta Ločmele, Dagneja, Anna Rancāne, Ineta Atpile-Jugane, Valentins Lukaševičs, Juons Ryučāns un Līga Rundāne.

Festivāla rīkotājs, Nemateriālās kultūras mantojuma centra "Upīte" direktors Andris Slišāns, gaidot festivālu, saka: "Prīca, ka piec dažu godu puortraukuma storp dzejnīkīm festivalā atsagrīž veirīšu puorstāvji. Viel vīns zeimīgs fakts – vusus godus kūpš festivals ir radīs juo vadiešona tyka naapzynuoti uztycāta veirīšam, šūgod byus īpašs festivals, jū tū vadies pyrmū reizi sīvite – multimuokslinīce Evika Muizniece."

Festivāla ieejas biļetes ir nopērkamas pirms notikuma bezrindas.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!