Foto: AP/Scanpix/LETA

Slavenais un nenotveramais mākslinieks Benksijs radījis jaunu darbu Jēzus Kristus dzimtajā pilsētā Bētlemē. Benksija darbam dots nosaukums "Bētlemes rēta", ar ko autors vēlējies parādīt savu attieksmi pret Izraēlas politiku Ziemassvētku svinēšanas laikā.

Benksija vēlme ir pievērst sabiedrības uzmanību tam, kas šobrīd notiek Bētlemē, tādēļ uz sienas uzgleznota aina, kur Jāzeps ar Mariju uz ceļiem tup pie sedziņā ievīstītā Jēzus pie milzīgās betona sienas, kas atdala Izraēlas un palestīniešu teritorijas. Virs tradicionālās Ziemassvētku ainas radīts cauršauts robs, kas izskatās pēc zvaigznes, veidojot anoloģiju ar "Bētlemes pavadošo zvaigzni". Gleznojumu papildina stilizēti uzraksti "mīlestība" un "miers" angļu un franču valodās.

Instalācija ar nosaukumu "Bētlemes rēta" (Scar of Bethlehem) tika atklāta sestdien, 21. decembrī, Bētlemes viesnīcā "Walled Off", par ko arī pats mākslinieks paziņoja savā "Instagram" kontā.

Viesnīcas menedžeris Visams Salsa min, ka šis darbs ir lielisks veids, kā no jauna atgādināt Bētlemes un Ziemassvētku stāstu, lai cilvēki aizdomātos arī par to, kāda ir pašreizējā situācija.

Viesnīcai "Walled Off" Benksijs durvis vēra 2017. gadā, ar domu pievērst uzmanību Izraēlas-Palestīnas konfliktam. Kā mākslinieks pats sacījis, tā ir viesnīca ar sliktāko skatu pasaulē, jo katrs numuriņa logs ir vērsts uz augsto betona sienu. Katrā viesnīcas numuriņā ir redzama Benksija māksla, kurā kritizēta Izraēlas okupācija, ebreju apmetnes, militārie kontrolpunkti un uzraudzības sistēma. Viesnīcas menedžeris sacījis, ka Benksijs ar saviem darbiem runā to vārdā, kuri netiek pie vārda. Viesnīca bija iecerēta kā īslaicīgs mākslas darbs, tomēr šo divu gadu laikā tā piesaistījusi 140 000 tūristu.

View this post on Instagram

. . Scar of Bethlehem. A modified nativity set for the @walledoffhotel

A post shared by Banksy (@banksy) on Dec 21, 2019 at 2:48am PST

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!