Foto: Publicitātes attēli

Radošo savienību padome līdz 1.martam Kultūras ministrijai (KM) iesniegs ar visām kultūras nozarēm saskaņotu nozīmīgāko pasākumu sarakstu, kas varētu kalpot par pamatu valsts īpašo apbalvojumu piešķiršanai kultūrā par izciliem panākumiem starptautiskā jomā. Līdz ar to prēmijas ir cerība saņemt arī Berlīnes kinofestivālā apbalvoto latviešu filmu "Mammu, es tevi mīlu" un "Eži un lielpilsēta" veidotājiem, portālu "Delfi" informē kultūras ministres Žanetas Jaunzemes – Grendes preses pārstāve Ieva Līne.

Šāds lēmums pirmdien pieņemts ministrijas un Kultūras alianses (KA) iknedēļas sanāksmes laikā.

Radošo savienību padome arī sagatavos pārskatu par apbalvošanas politiku, kāda patlaban pastāv kultūrā, pašiem profesionāļiem nozares ietvaros veicot izvērtēšanu pēc noteiktiem kritērijiem. Balstoties uz apkopoto informāciju, KM varēs aicināt valdību atbalstīt kultūras sasniegumu prēmēšanu, vai arī meklēt citus finansējuma avotus.

"Jau šobrīd kultūras nozares sekmīgi īsteno dažādus profesionālās izvērtēšanas un apbalvošanas pasākumus: Lielā Mūzikas balva, "Spēlmaņu nakts", "Lielais Kristaps" un citus. Ik gadu izcilākajiem kultūras darbiniekiem tiek pasniegtas arī Ministru kabineta balvas, tostarp par starptautiskiem sasniegumiem. Taču, lai veidotu līdzīgu finansēšanas sistēmu kā sportā, ir nepieciešams izvērtēt, kā ''izmērīt'' un novērtēt starptautiskus sasniegumus, kur kritēriji dažādās nozarēs nevar būt vienādi, tādēļ nozares ietvaros viedokļi atšķiras," norāda ministrijā.

Apbalvošanas galvenos principus plānots iestrādāt nozaru stratēģijās, kuras nozaru pārstāvjiem ministrijai ir jāiesniedz līdz marta beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!