Foto: R. Lielbriedis
Ar svinīgām uzrunām, bezmaksas ieeju ikvienam apmeklētājam un aktivitātēm arī ārpus telpām 4. maijā tiks atklāta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atjaunotā vēsturiskā galvenā ēka.

Atklāšanas ceremonija sāksies plkst. 10.00, kad pie muzeja centrālās ieejas K. Valdemāra ielas pusē ar svinīgām uzrunām, kuras teiks Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Kučinskis, Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde, Lietuvas Republikas kultūras ministrs Šarūnas Birutis (Šarūnas Birutis), Rīgas pilsētas galva Nils Ušakovs, gleznotāja Džemma Skulme un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce. Pēc uzrunām notiks svinīgās lentas pārgriešana, un visi varēs doties iepazīties ar renovēto un modernizēto muzeju.

Pirmo muzeja apmeklētāju vidū būs arī Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, būvniecības procesa dalībnieki – Lietuvas arhitektu biroja “Processoffice” arhitekts Vītauts Biekša (Vytautas Biekša), būvkompānijas “RE&RE” ģenerāldirektors Didzis Putniņš, “RE&RE Būve” vadītājs Valdis Koks, būvuzraugs Leonards Dubkevičs. Muzeja atklāšanu pagodinās daudzi pazīstami mākslinieki un kultūras darbinieki.

No plkst. 11.00 līdz 14.00 pie LNMM galvenās ēkas laukumā parka pusē norisināsies radošā darbnīca “Ceļš uz muzeju”, kurā varēs iesaistīsies jaunākie muzeja apmeklētāji. Darbnīcas dalībnieki sekos mākslinieču Baibas Sprances un Diānas Dimzas-Dimmes vizuālajām norādēm – uz laukuma virsmas ar krītiņiem uzzīmētajām detaļām no muzeja arhitektūras vai populārākajiem ekspozīcijas elementiem, kurus varēs uzmeklēt vēlāk, ieejot ēkā. Ikviens bērns būs aicināts šos motīvus papildināt ar savu radošo pienesumu, lai visi kopā zīmētu stāstu par ceļu uz muzeju. Labu laikapstākļu gadījumā laukuma pusē tiks izvietoti galdi ar krāsojamām un zīmēšanas lapām. Katrs darbnīcas dalībnieks par piemiņu saņems balonu.


Muzejā apmeklētājus sagaidīs jauna pastāvīgā ekspozīcija “Latvijas māksla. 19.–20. gadsimts” (vēsturiskās ēkas 2. un 3. stāvā), kā arī divas atklāšanas izstādes, veltītas izciliem Latvijas māksliniekiem: “Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība” (Lielajā izstāžu zālē jaunajā apakšzemes piebūvē) un “Boriss Bērziņš (1930–2002). Sudrabs / zelts” (vēsturiskās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs).

Skatītāju ērtībām tiks piedāvātas mūsdienīgas ekspozīciju interpretācijas un izziņas iespējas, bezvadu interneta pieslēgums, atpūtas zonas pastāvīgajās ekspozīcijās, kafejnīca un suvenīru veikals. Tagad muzejs ir pilnībā pieejams arī ģimenēm ar bērnu ratiņiem un apmeklētājiem ratiņkrēslos.

Svētki uz K. Valdemāra ielas, kā arī parka pusē turpināsies līdz vakaram – no plkst. 09.00 līdz 19.45. Notiks muzikāli priekšnesumi, performances, radošās darbnīcas un citas aktivitātes. Līdz ar māksliniecisko programmu pasākuma apmeklētāji visas dienas garumā varēs nesteidzoties baudīt svētku atmosfēru ar uzkodām un dzērieniem uz ielas ierīkotajās baltajās “pop-up” kafejnīcās. Jau ziņots, ka pie Latvijas Mākslas akadēmijas darbosies Baltā galdauta svētku piknika zona.

Foto: Publicitātes foto

Turpmāk Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka būs atvērta apmeklētājiem sešas dienas nedēļā – otrdienās, trešdienās un ceturtdienās no plkst. 10.00 līdz 18.00, piektdienās no plkst. 10.00 līdz 20.00, sestdienās un svētdienās no plkst. 10.00 līdz 17.00. Piektdienās atgriezīsies apmeklētāju iemīļotās “Vēlās piektdienas”, sniedzot iespēju apskatīt muzeja ekspozīcijas un izstādes līdz astoņiem vakarā. Savukārt katra mēneša pēdējā svētdienā ikviens interesents varēs iepazīties ar LNMM pastāvīgo ekspozīciju bez maksas. Pirmdienās muzejs būs slēgts.

Lai atvieglotu muzeja izziņas un apmeklējuma plānošanas procesu, ir izveidota jauna Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mājas lapa www.lnmm.lv, kas ir pieejama arī mobilajās ierīcēs.
Muzejā pēc rekonstrukcijas ir izveidota mūsdienīga infrastruktūra un vide mākslas darbu eksponēšanai un saglabāšanai, izstāžu darbībai, sabiedrības izglītošanai un saturīgai brīvā laika pavadīšanai atbilstoši 21. gadsimta muzeju prasībām. Nākotnē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs saviem skatītājiem piedāvās inovatīvus pakalpojumus un produktus, sekojot viņu vajadzībām un interesei ar mērķi veicināt izglītotas un radošas sabiedrības attīstību. Atklāšanas gadā LNMM galvenajā ēkā plānots sagaidīt vairāk nekā 100 000 apmeklētāju.

Foto: Rīgas dome
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!