Foto: DELFI
27. martā SIA "Biļešu serviss" iesniedzis Iepirkumu uzraudzības birojam (UIB) iesniegumu, kurā apstrīd Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) lēmumu par atklātā konkursa "XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku biļešu tirdzniecības un biļešu elektroniskās kontroles nodrošināšanas pakalpojums" (id. Nr. LNKC 2022/13) uzvarētāju – SIA "Biļešu paradīze", "Delfi" informē "Biļešu servisa" valdes locekle Līga Rubine.

"Biļešu serviss" iesniegumā UIB norāda, ka "Biļešu paradīzes" piedāvājums ir nepamatoti lēts, LNKC acīmredzami kļūdaini vērtējis "Biļešu paradīzes" finanšu piedāvājumu un nesniedz "Biļešu servisam" informāciju par tā piedāvājuma vērtējumu saimnieciski visizdevīgākā iepirkuma kvalitātes kritērijos. Ja LNKC būtu ievērojis Publiskā iepirkuma likuma (PIL) 37. panta otrās daļas 2. punkta, 41. panta pirmās daļas un 53. panta prasības piedāvājumu vērtēšanas gaitā, tad "Biļešu paradīzes" piedāvājums būtu noraidāms un "Biļešu serviss" ar lielāku piešķirto punktu skaitu būtu ieguvis tiesības slēgt Konkursa iepirkuma līgumu.

Līga Rubine, "Biļešu servisa" valdes locekle: "Iesniegumā UIB mēs norādām vairākus faktorus. Viens no tiem – konkursa uzvarētāja piedāvājums ir nepamatoti lēts, vairāki pakalpojumi tiek piedāvāti par 0,00 eiro, neņemot vērā ne personāla, ne tehniskā nodrošinājuma izmaksas. Piemēram, SIA "Biļešu paradīze" savā piedāvājumā 0,00 eiro cenu norādījis tādās sadaļās, kā:

  • biļešu elektroniskās kontroles uzraudzības personāla izmaksas (Kritērijs D);
  • izbraukumu tirdzniecības pakalpojuma nodrošināšanas izmaksas (Kritērijs E);
  • biļešu un ielūgumu sagatavju cena (izdrukas un elektroniskā veidā ar vai bez norādītas vērtības (cenas)) (Kritērijs G).

Citiem vārdiem sakot, par velti piedāvā šajās finanšu piedāvājuma pozīcijās algojamo personālu un aprakstītās darbības. Acīmredzams, ka 0,00 eiro cena šajos kritērijos nespēj segt kaut minimālākās darba spēka izmaksas, tajā skaitā izmaksas, kas saistītas ar darbinieku sociālo aizsardzību un tiesībām. Šāda nepamatoti lēta cena pārkāpj piemērojamos darba tiesību un darba aizsardzības standartus un ir pamats piedāvājuma noraidīšanai PIL 53. panta ceturtās daļas kārtībā. Tas pats attiecas uz vairākiem citiem kritērijiem, kur nav iekļautas izmaksas jeb piedāvājumā norādītā cena ir 0,00 eiro – izbraukuma tirdzniecības pakalpojumu nodrošināšanai, biļešu un ielūgumu sagatavju sagatavošanai.

Pie tam, vairākās sadaļās norādot cenu 0,00 eiro, SIA "Biļešu paradīzes" piedāvājums būtībā "salauž" konkursa uzvarētāja noteikšanai paredzēto matemātisko formulu, kura acīmredzami nav paredzēta gadījumam ar 0,00 eiro cenu, kā rezultātā visi citi piedāvājumi neatkarīgi no to summas ir vērtējami ar 0 punktiem, kas nav samērīgi. Tādā veidā ir pārkāpts PIL 2. panta 2. punktā nostiprinātais un IUB un tiesu praksē regulāri konkretizētais vienlīdzīgas attieksmes princips. Tāpat SIA "Biļešu serviss" nav saņēmis pieprasīto informāciju par tā piedāvājuma vērtējumu saimnieciski visizdevīgākā iepirkuma kvalitātes kritērijos."

Izvērtējot visus faktorus, "Biļešu serviss" iesniedzis UIB lūgumu atcelt atklātā konkursa "XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku biļešu tirdzniecības un biļešu elektroniskās kontroles nodrošināšanas pakalpojums" rezultātus un atkārtoti vērtēt iesniegtos piedāvājumus.

Jau ziņots, ka marta vidū LNKC iepirkumā par Dziesmu un deju svētku biļešu tirdzniecības un biļešu elektroniskās kontroles nodrošināšanu par saimnieciski izdevīgāko, atbilstoši nolikumā noteiktajiem vērtēšanas kritērijiem, ir atzīts SIA "Biļešu paradīze" piedāvājums.

Atgādinām, ka XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!