Foto: AP/Scanpix

Vācu kino režisors Tomass Ostermeiers un dramaturgs Mariuss fon Majenburgs interneta vietnē "Change.org" izveidojuši petīciju par Kirila Serebreņņikova atbrīvošanu, kuru parakstījuši daudzi pasaules kultūras sfēras darbinieki, tostarp arīdzan britu aktrise Keita Blanšeta, pazīstamais baltkrievu izcelsmes kinorežisors Sergejs Lozņica un starptautiski atzītais krievu-grieķu diriģents Teodors Kurencis.

"Mēs protestējam pret Kirila Serebreņņikova arestu. Izvirzītās apsūdzības ir nepārliecinošas un liecina, ka to mērķis ir apklusināt starptautiski pazīstamu režisoru," rakstīts petīcijas uzsaukumā.

"Mēs lūdzam Krievijas prokuratūru pārtraukt Kirila Serebreņņikova kriminālvajāšanu un atcelt pret viņu izvirzītās šaubīgās apsūdzības. Mēs steidzami lūdzam pievērst mūsu valdības uzmanību, lai nodrošinātu, ka Serebreņņikovs nekļūst par politiski motivētas neslavas celšanas upuri un nenonāk cietumā."

Vēstuli paredzēts nosūtīt Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, Vācijas ārlietu ministram Zigmāram Gabriēlam un Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Savukārt "Meduza" ziņo, ka vairāk nekā 300 režisoru, aktieru, mākslinieku, producentu, dramaturgu, mūziķu un kritiķu nākuši klajā ar publisku prasību izbeigt "Septītās studijas" lietu un atbrīvot Kirilu Serebreņņikovu un citus apsūdzētos.

Viņu paziņojumā rakstīts, ka Izmeklēšanas komitejas darbības, kas vērstas pret "Septītās studijas" lietā apsūdzētajiem, ir varas demonstrēšana, bet pati lieta – politiski motivēta. "Īstie Serebreņņikova vajāšanas iemesli ir "nepareizas" izrādes un "nepareiza pilsoniskā nostāja"," uzskata iesnieguma autori.

Savukārt "Radio Svoboda", atsaucoties uz RBK, ziņo, ka Serebreņņikova lietai piesaistīts Konstitucionālās kartības aizsardzības un pretterorisma dienests, kas ir tiesīgs novērot kultūras darbiniekus, noklausīties viņu telefonus, kontrolēt korespondenci un iefiltrēt viņu organizācijās savus darbiniekus.

Bijušais FSB Sabiedrisko attiecību centra vadītājs Aleksandrs Mihailovs medijam atklāj, ka tas darīts tāpēc, ka dienests "ir tuvāk inteliģences tēmai, prot ar to strādāt delikātāk nekā Iekšlietu ministrija".

Kirils Serebreņņikovs tika aizturēts 22. augustā aizdomās par vismaz 68 miljonu rubļu (aptuveni 977,8 tūkstoši eiro) zādzību, kas laika posmā no 2011. līdz 2014. gadam tika piešķirti projekta "Platforma" realizācijai. 23. augustā viņam piesprieda mājas arestu līdz 19. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!