Foto: Reuters/Scanpix

Beļģijas galvaspilsētas Briseles čurājošais puisēns ir viens no pasaules atpazīstamākajiem un pārvērtētākajiem simboliem. Viņa popularitāti īpaši veicinājis tas, ka puisēna figūriņa bieži tiek atveidota dažādos materiālos, kā arī kariķēta, bet pati oriģinālā skulptūra ietērpta visdažādākajos tērpos.

Nupat franču māksliniece Stefānija Devite mazo čurājošo puiku ir izgrebusi no šokolādes masas. Pēc īpaša "Zaabar" šokolādes veikala pasūtījuma 2,5 metrus augstā skulptūra radīta no šokolādes kluča, kurš sākotnēji svēris vienu tonnu.
Tiesa, arī agrākus gadus čurājošā zēna šokolādes atveidi ir rotājuši Briseles saldumu veikalu skatlogus.
Dažkārt figūra atveidota arī citos materiālos, piemēram, stiklā, smiltīs, ledū un plastikātā.
Tomēr visbiežāk pasaules mediju ziņās Briseles čurājošais puisēns parādās tad, kad ir ietērpts kārtējā jocīgajā tērpā. Tas parasti notiek par godu kādam notikumam vai tad, ja kāds uzņēmums ir pietiekami naudīgs, lai uz dienu atļautos Briseles pilsētas simbolu noīrēt.
Dažkārt Briseles simbols tiek izmantots arī kā objekts, pie kura protestēt un gūt mediju uzmanību. Mazais puisēns pērn kalpoja arī par iedvesmu Ukrainas galēji labējiem politiskajiem spēkiem piederošajiem māksliniekiem, kas radīja čurājošā Staļina figūru. Figūras mūžs gan bija īss.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!