Foto: Publicitātes foto

"Cēsis 810" īpašo svētku programmu iesāks jauna mākslas darba atklāšana – Matiasa Jansona veidots tēlniecības objekts "Senās Cēsis", kurā atveidota pilsēta tāda, kādas tās bijušas vēlīnajos viduslaikos, portālu "Delfi" informē svētku rīkotāji.

Darbs tapis, par pamatu ņemot senāko pieejamo pilsētas plānu no 16. gadsimta, atveidojot tur parādītās Cēsu ielas un nogabalus. Līdz ar to "Senajās Cēsīs" redzami arī objekti, kādi mūsdienās pilsētā vairs nav apskatāmi. Kā viens no tiem minams arī senā naudas kaltuve, kuras atrašanās vieta zināma tikai aptuveni, tāpēc tā attēlota senas monētas veidolā. Un, kā stāsta tēlnieks, darbam ir sava leģenda – kad uz monētas no cilvēku pieskārieniem parādīsies bruņinieks, Cēsīs atkal kals savu naudu.

Tēlnieks atzīst, ka visabsolūtāko patiesību, atveidojot pilsētas plānu, sasniegt nav iespējams, bet šis tik un tā esot pirmais pilnais viduslaiku pilsētas modelis Latvijā.

"Šajā darbā gribēju akcentēt, ka Cēsis bija nocietinājuma pilsēta. Gribēju parādīt, cik nozīmīgu un fiziski lielu daļu no tās veidoja pils," skaidro Jansons. Taču nav aizmirsts arī par priekšpilsētām uzreiz aiz senajiem pilsētas mūra vārtiem vai, piemēram, pilsētiņu, kas Riekstu kalna apkaimē kalpojusi Krievijas tirgotāju izmitināšanai.

Pēc tēlnieka teiktā, darbs īpaši veidots tā, lai to varētu droši aiztikt ar rokām. Tādā veidā tas ir draudzīgs arī neredzīgiem cēsniekiem un pilsētas viesiem, kuri var gūt priekšstatu par pilsētas plānojumu.

Darbi pie tēlniecības objekta skicēm sākās 2013. gada decembrī, pateicoties paziņam, arhitektam-tehniķim Raitim Lukaišam, kas ilga līdz nākamā gada pavasarim. Pēcāk darba plāns prezentēts pašvaldībai, un tagad atlicis vien pabeigto darbu pārvest un novietot Rožu laukumā.

Pamatam izraudzītais akmens izvēlēts kā simbolisks bruģakmens, kas celsies ārā no vēsturiskā bruģa atseguma Rožu laukumā. "Senās Cēsis" tiks atklātas 22. jūlijā plkst. 18.00.

Kā ziņots, "Cēsu 810" gadu jubilejas svētki notiks no šā gada 22. līdz 24. jūlijam. Pilna programma pieejama novada mājaslapā www.cesis.lv

Pērn Cēsu svētkos viesojās lielākais apmeklētāju skaits kopš 2006. gada. Kopumā Cēsu 809. jubileju svinēja vairāk nekā 25 000 cilvēku.

Cēsis dibinātas 1206. gadā un ir trešā vecākā pilsēta Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!