Foto: LETA
Cēsu Mākslas festivālam, kas notiks no 2019. gada 6. jūlija līdz 23. augustam, izveidota īpaša festivāla saziņas platforma viedtālruņos, lai padarītu festivāla norisi aizraujošāku un ērtāku apmeklētājiem. Saziņas platforma ar tajā integrēto mākslīgajā intelektā balstītu virtuālo asistentu @Vendis būs pieejama visu festivāla laiku, portālu "Delfi" informē festivāla pārstāve Egija Saļņikova

"Jaunā lietotne ir gan komunikācijas platforma, gan lielisks tehnoloģisks rīks, kas sniegs praktisku palīdzību festivāla apmeklētājiem un pilsētas viesiem. Pateicoties lielajam cilvēku pieplūdumam Cēsīs, pilsētas viesiem vasaras sezonā ne vienmēr izdodas ātri atrast, kur novietot auto, ieturēt maltīti bez ilgas gaidīšanas. Cēsis ir pirmā pilsēta Latvijā, kur pilsētas viesiem palīdzību sniegs virtuāls asistents. Tas palīdzēs pilsētas viesiem ērti, vienkārši un operatīvi atrast brīvu autostāvvietu, uzzināt, kurā kafejnīcā būs mazāk jāgaida, lai paēstu. Tādējādi Cēsu un festivāla apmeklētājam būs vieglāk plānot savu laiku un nevajadzēs tērēt enerģiju liekām darbībām, meklējot, kur atstāt auto vai paēst pirms koncerta," uzsver Cēsu Mākslas festivāla direktors Juris Žagars.

Cēsu Mākslas festivāla saziņas platforma apmeklētājiem palīdzēs orientēties aktuālajos notikumos, atrast pazaudētās mantas, noskaidrot, kur nolikt mašīnu, paēst, novērtēt un dalīties iespaidos par pasākumiem, uzdot jautājumus organizatoriem un iegūt citu ar festivālu saistītu informāciju. Festivāla saziņas platformā būs pieejams arī virtuālais asistents @Vendis kurš veidots ar Kultūras informācijas sistēmu centra uzturētās publiskās pārvaldes virtuālo asistentu platformas atbalstu, izmantojot "Tildes" mākslīgā intelekta un valodu tehnoloģijas.

Savukārt festivāla organizatoriem tā būs ērta komunikācijas vide ar projektu vadības rīkiem – iespēja dot darba uzdevumus un sekot to izpildei, koordinēt informāciju, koplietot kalendāru, nozīmēt tikšanās, veikt aptaujas un uzreiz iepazīties ar to rezultātiem, ziņot par savu atrašanās vietu, dalīties ar failiem, izplatīt paziņojumus un apmainīties ar datiem savā mobilajā ierīcē.

Cēsu Mākslas festivāla saziņas platformai var pievienoties, lejupielādējot lietotni "Kaizala" "Google Play" vai "App Store" un aktivizējot QR kodu, kas pieejams festivāla mājaslapā un pasākumu norises vietās. Saziņas platforma tapusi Cēsu mākslas festivāla organizatoriem sadarbojoties ar Cēsu novada domi, Kultūras informācijas sistēmu centru, uzņēmumiem "Tilde" un "Microsoft".

Platformā apvienoti novatoriski tehnoloģiju projekti, kas savstarpēji cits citu papildina:

- Kultūras informācijas sistēmu centra uzturētā publiskās pārvaldes sektora virtuālo asistentu jeb "čatbotu" platforma, kurā veidots arī virtuālais asistents @Vendis;
- Latvijas valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platforma "Hugo.lv", kas nodrošina virtuālā asistenta saziņu latviešu valodā;
- Tehnoloģiju uzņēmuma "Tilde" mākslīgā intelektā balstītās valodu tehnoloģijas, kas nodrošina virtuālā asistenta @Vendis darbību;
- Microsoft grupu saziņas un sabiedrības iesaistes lietotne "Kaizala", kurā tiek integrēta visa topošā risinājuma funkcionalitāte.

@Vendis ir virtuālais asistents, kas integrēts lietotnē "Kaizala". Tā integrācijā cieši sadarbojās "Tildes" un "Microsoft" speciālisti. Integrētais risinājums kalpos kā starptautiskas nozīmes piemērs interesentiem Eiropā un citos kontinentos. Tas būs izmantojams citiem pasākumiem gan Latvijā, gan ārvalstīs – top eksportspējīgs tehnoloģiju produkts, kas pielāgojams saziņai dažādās valodās.

Instrukcija Cēsu Mākslas festivāla saziņas platformas lejupielādei un lietošanai:

1. Lejupielādē "Kaizala" lietotni "Google Play" vai "App Store".
2. Atver "Kaizala" lietotni – Izvēlies "Join Group" / "Pievienoties Grupai" – Izvēlies "QR Code" / "QR Kods".
3. Noskenē saziņas platformas QR kodu mājaslapā, pasākumu norises vietās, vai jebkur citur, kur tas pieejams. Ņem vērā – platforma sāks darboties Cēsu Mākslas festivāla atklāšanas dienā, 6. jūlijā!
4. Reģistrējies pasākumam un atzīmē, kurās festivāla specializētās grupās vēlies pievienoties

Festivāla specializētas grupas:

• "Jautā Vendim" – jautā visu, ko vēlies uzzināt par festivālu un Cēsīm: kas notiek festivālā, kur novietot auto, kur paēst un tamlīdzīgi. Uzdod jautājumus organizatoriem vai mākslīgā intelekta asistentam @Vendis. Virtuālais asistents @Vendis palīdzēs Tev arī piereģistrēties festivāla grupās.
• "Cēsu Tērzētava" – dalies iespaidos par festivālu ar citiem apmeklētājiem un saņem aktuālākos paziņojumus no organizatoriem, piemēram, par lietus ietekmi uz festivāla programmu.
• Četras tematiskās grupas: Izstādes Cēsīs, Kafejnīcas Cēsīs, Koncerti un teātri Cēsīs un Kino Cēsīs, kurās pieejama informācija par katru no festivāla programmas virzieniem.
• Ja vēlies ko pajautāt virtuālajam asistentam, raksti sadaļā "Jautā Vendim" vai grupā "Cēsu Tērzētava" adresējot jautājumu @Vendis.

Mākslīgā intelekta apmācībā tika iesaistīti gan Cēsu viesi, kuri iesūtīja viņus interesējošos jautājumus, gan Cēsu Tūrisma informācijas centra dalībnieki, kuri gatavoja atbildes. Asistents turpinās mācīties no festivāla apmeklētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!