Foto: Publicitātes foto

Pēc veiksmīgiem un plaši apmeklētiem atklāšanas pasākumiem aizvadītajā nedēļas nogalē, šonedēļ turpinās Cēsu mākslas festivāls. Apmeklētājiem būs iespēja noklausīties divus simfoniskās mūzikas koncertus, doties elektroakustiskā pastaigā pa mežu, noskatīties četras kinofilmas un teātra izrādi, kā arī izbaudīt mūsdienu vizuālās mākslas nepieradināto burvību, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Mūzika

Turpinot festivālā iesākto tradīciju iepazīstināt klausītājus ar latviešu komponistu mūziku, piektdien, 29. jūlijā, plkst. 20:00 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā festivāls piedāvās koncertu "Latviešu komponistu vasaras mūzika", kurā izskanēs Romualda Jermaka "Koncerts klarnetei un ērģelēm", Romualda Kalsona "Koncerts klarnetei un kamerorķestrim", Anitras Tumševicas "Sentences II. Itāļu koncerts" obojai, kontrabasam, ērģelēm un kamerorķestrim, kā arī Pētera Vaska "Viatore" ko izpildīs Latvijā labi zināmi un iecienīti solisti - Ints Dālderis (klarnete), Tālivaldis Deksnis(ērģeles), Kristaps Pētersons (kontrabass) un Mārtiņš Zālītis (oboja). Pie Vidzemes kamerorķestra pults – Andris Veismanis.

Cēsu sporta kompleksā 30.jūlijā plkst. 20:00 uzstāsies latviešu pianists Reinis Zariņš kopā ar Īlingas (Londona) simfonisko orķestri diriģenta Džona Gibonsa vadībā. Koncertā tiks atskaņots Jāņa Mediņa "Klavierkoncerts", Malkolma Ārnoldsa "Ceturtā simfonija op. 71" un Hemiša Makannsa "Land of the Mountain and the Flood".

Īlingas orķestris ir neatkarīgs veidojums, kura dalībnieki par iespēju spēlēt šajā orķestrī maksā nelielu naudu. No maksas atbrīvoti mūzikas studenti, taču tikai līdz brīdim, kamēr neuzrodas kāds, kurš būtu ar mieru maksāt par konkrēto vietu orķestrī. Mūziķi satiekas reizi nedēļā kādā Londonas priekšpilsētas Īlingas baznīcā.

Reinis Zariņš jau iepriekš, izpildot Mediņa "Klavierkoncertu" Latvijas Nacionālas operas zālē, demonstrēja izcilu prāta un sajūtu līdzsvaru, žilbinošu virtuozitāti un teicamu formas veidojumu. Tagad, šo programmu iestudējot kopā ar Īlingas simfonisko orķestri ir dota iespēja gan Cēsu, gan Londonas publikai izbaudīt šo lielisko sniegumu. Jāatzīmē, ka Londonā koncerts jau norisinājies ar lieliem panākumiem.

Komponists Artūrs Maskats par šī koncerta programmu stāsta: "Pirmo reizi pa īstam dzirdēju Reini Zariņu koncertā Ņujorkā, kurā viņš kopā ar Aleksandru Antoņenko atskaņoja latviešu komponistu mūziku. Mani pārsteidza viņa interpretācijas dziļums un savdabība. Domājot par Īlingas orķestra koncertprogrammu Cēsīs likās ļoti organiski, ka viņi kopā ar Londonā dzīvojošo Reini Zariņu, kuru uzskatu par vienu no izcilākajiem jaunās paaudzes latviešu pianistiem, varētu atskaņot latviešu komponista klavierkoncertu. Tā radās šīs koncertprogrammas pamats."

Ņemot vērā publikas lielo atsaucību, atkārtoti festivāla programmā iekļauts muzikālais uzvedums "Elektroakustiska pastaiga mežā. Pasaka par Kurbadu", kas saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu 2010. Šajā pastaigā pa Cīrulīšu dabas takām skatītāji varēs doties 29.jūlijā plkst. 21:00 un 23:00. Tikšanās vieta – Žagarkalna kempings pie Gaujas.

Teātris

Savukārt 30. jūlijā plkst. 17:00 Vecajā alus brūzī tiks izrādīta aizgājušās sezonas viena no spilgtākajām latviešu teātru kamerizrādēm – Regnāra Vaivara skatuvisko versiju pazīstamajam stāstam par trauksmaino Aiju un viņas mūža vīriešiem – Dailes teātra izrādi "Aija pēc Jaunsudrabiņa". Lomās: Kristīne Nevarauska, Gints Grāvelis un Artūrs Dīcis. Biļetes uz šo izrādi jau izpārdotas, tādēļ tiks rādīta vēl viena papildus izrāde plkst. 21:00

Kino

Šajā nedēļā festivāls piedāvās trīs franču kino filmas: 26.jūlijā "Lielās ilūzijas"(rež. Žans Renuārs), 28. jūlijā "Paradīzes bērni" (rež. Marsels Karnē) un 30. jūlijā "Klusēšana – zelts" (rež. Renē Klērs). No latviešu kino darbiem 30. jūlijā tiks demonstrēta režisora Gata Šmita spēlfilma "Seržanata Lapiņa atgriešanās". Visi kino seansi tiks demonstrēti Cēsu pils pagalmā plkst. 22:00

Vizuālā māksla

Līdz 14. jūlijam ir iespēja apmeklēt Festivāla vizuālās mākslas sadaļas skates:

Baltijas laikmetīgās mākslas izstāde Cēsu Vecajā alus brūzī, kurai šoreiz dots nosaukums "Starptelpa". Izstādē pārstāvēti gan tādi zināmi Latvijas mākslinieku vārdi kā gleznotāja Helēna Heinrihsone, tēlnieks Aigars Bikše, fotogrāfi Māra Brašmane un Alnis Stakle, gan jaunie autori Ivars Drulle un Reinis Hofmanis, igauņi Tonis Sādoja (Tõnis Saadoja) un Flo Kasearu (Flo Kasearu), kā arī Latvijā pazīstamais lietuviešu gleznotājs Jons Gasiūns (Jonas Gasiunas).

Cēsu Pils klētī apskatāms multimediāls projekts "Džons Keidžs Krievijā un pasaulē", kura autors Sergejs Bugajevs "Āfrika" ir viens no šībrīža Krievijas aktuālās mākslas spilgtākajām parādībām.

Turpat netālu – Cēsu Pils klēts kompleksā Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna instalācija "Kas man ko slēpt, sēžot vienam rožu dārzā", kā arī Modes mākslas izstāde Work-it-out, kur iespēja apskatīt mākslinieku Arta Štamgūta, Līgas Bangas, Vita Radziņas, Indras Miklāvas un Nila Vilņa, bērnu modes dizaineres Daces Sāmītes un zīmola QooQoo radītājas Aļonas Bauskas modes instalācijas. Šajā izstādē pārstāvēti arī divi ārzemju viesi – Patrīcija Antonači (Patrizia Antonacci, Itālija) no Florences un Valentims Kuarežma (Valentim Quaresma, Portugāle). Festivāla tradicionālā personālizstāde šoreiz atvēlēta fotogrāfam Jānim Deinatam, tā būs skatāma Cēsu Izstāžu namā.

Izstāžu darba laiki: Pirmdienās – Slēgts; Otrdienā – Ceturdienā no 12:00 līdz 19:00; Piektdienā no 12:00 līdz 21:00; Sestdienā no 10:00 līdz 21:00 un Svētdien no 10:00 līdz 18:00

Cēsu pilsētas Rožu laukumā 30. jūlijā sākot no plkst. 23:00 būs iespēja vērot jauniešu audiovizuālā konkursa laureātu darbu skati.

Biļetes uz Festivāla pasākumiem iespējams iegādāties visās "Biļešu paradīzes" kasēs, Cēsu Kultūras un informācijas centrā un pasākumu norises vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!