Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 21.augustā, kultūras vasarnīcā "Esplanādē 2014" plkst. 22 un plkst. 24 noslēgsies režisores Ilonas Brūveres veidotās brīvdabas izrādes "Dāmu paradīze", šonedēļ stāstot par pagājušā gadsimta astoņdesmit un deviņdesmito gadu ainiņām no Eiropas modes vēstures lappusēm. Izrāžu starplaikā skatītājus gaida muzikāls pārsteigums. Ieeja bezmaksas, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Pēc svinga piepildītajiem sešdesmitajiem un trakajiem septiņdesmitajiem, astoņdesmitie gadi sākas ar naudas pelnīšanas kultu un neinteresēšanos par politiku. Astoņdesmitie Eiropas mode ir kontrastu laiks, kad plaisa starp bagātajiem un tiem, kam nepieder nekas, kļūst aizvien lielāka. Un tomēr - neviens vairs nekautrējas piederēt patērētāju sabiedrībai un visi pērk cik vien jaudas. Laulības dzīve, kas pēdējo divdesmit gadu laikā bija atzīta par vecmodīgu, atgūst pašvērtību.

Jaunās modes simbols ir jupijs - jauns pilsētnieks, iespējams neprecējies, strādā bankā, advokātu birojā vai medijos. Vīriešu kārtas jupijs nēsā divrindu Armani, Hugo Boss vai Ralph Lauren uzvalku ar izteiktu plecu daļu un milzīgiem polsteriem. Lai gan Armani uzvalki piedod apģērbam vīrišķīgu rakstura līniju, desmitgades mode vīriešiem rada izteikti sievišķīgu iespaidu. Audumi ir mīksti un slīdoši, ādas materiāla kaklasaites šauras, kurpes košas. Vīrieši beidzot var atļauties nēsāt spilgtas krāsas.

Ziņu raidījumos aizvien biežāk izskan rūpes par bīstamo ozona caurumu atmosfērā un veiklākās reklāmas aģentūras Eiropā vispārējo apjukumu izmanto, lai veselīgu dzīves veidu padarītu par galveno reklāmas kampaņu ieroci savā biznesā. Jaunās sabiedrības pašapziņas vēsmas parādās arī modes industrijas produktos. Supermodeles kā Naomi Kembela un Klaudija Šīfere aktīvi protestē pret dzīvnieku kažokādas izmantošanu ziemas mēteļiem un, demonstrējot tērpus, atsakās uz modes mēles nēsāt dabīgās ādas kažokus. Sabiedrība sāk aizdomāties ne tikai par sevi bet arī par apkārt notiekošo.

Izrādē piedalās aktieru ansamblis - Andris Bulis, Andris Gross, Māris Bezmers, Juris Jope, Mārtiņš Brūveris, Ieva Pļavniece, Ieva Aleksandrova- Eklone, Marta Ančevska, Jūlija Ļaha un Alise Polačenko. Scenogrāfs Kristaps Skulte, galvenā grima māksliniece Baiba Grīna, horeogrāfi Ilja Vlasenko un Regīna Kaupuža. Ekrāna operatore Elīna Bandēna. Izrāžu autore un režisore ir Ilona Brūvere. Kuratore Diāna Čivle, konsultants Artis Štamgūts, kinooperatore Elīna Bandēna.

Nakts brīvdabas izrādes "Dāmu paradīze" Esplanādē notika katru ceturtdienu, prezentējot publikai krāšņus tērpus, atraktīvas drēbnieku un modeļu raksturlomas, atklājot konkrētus faktus par nozīmīgiem notikumiem modes pasaulē, Eiropas politikā un sabiedrībā laika posmā no 1900. līdz 2000. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!