Foto: Publicitātes attēli
Izskanot XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem, latviskā tautas gara attīrīšanās rituāls ir veiksmīgi noslēdzies, uzskata svētku noslēguma koncerta mākslinieciskais vadītājs un diriģents Ivars Cinkuss.

"Nekādi svešādi mākslīgi latviešu tradīcijas locīšanas vingrinājumi likteņupju krastos nekad nevar būt autoritatīvi tai pašattīrīšanai, ko mēs veicām, visi kopā kārtīgi izdziedoties un izdejojoties nedēļas garumā," šodien žurnālistiem sacīja diriģents.

Viņš minēja, ka tagad esam jauna 64 mēnešu cikla sākumā.

Savukārt svētku režisors Uģis Brikmanis pauda nožēlu par to, ka uz 2014.gada 18.janvāri, kad notiks "Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas" atklāšana, nevarēs pārnest visu jauko gaisotni un fizisko siltumu, kas bija Dziesmu un deju svētku laikā.

"Visa šī nedēļa pierādīja, ka mums kā nācijai ir ar ko lepoties un mums ir īsti neuzspēlēta pašcieņa, pašlepnums. Mēs zinām, kas ir īstās vērtības, un protam tās ar cieņu nest," akcentēja Brikmanis.
Režisors uzskata, ka šajos svētkos tika pieņemti arī vairāki pareizi lēmumi, kā vienu no piemēriem viņš minēja alus tirgošanas ierobežojumus, kas koncertus atbrīvoja no nevajadzīgām lietām.

Tomēr Brikmanis cer, ka 2018.gadā Latvijas simtgades svētkos sarkanbaltsarkanais karogs Latvijā plīvos visu nedēļu. "Tāpat ceru, ka par šo īpašo brīvdienu vairs nebūs jādebatē ne Saeimā, ne arī uz ielām būs jātaisa referendumi," viņš piebilda.

Noslēguma koncerta mākslinieciskā vadītāja un diriģente Aira Birziņa uzskata, ka svētku noslēguma koncerts "Līgo!", kura doma bija svētku svinēšanas būtība, ir izdevies. "Uzstādījums bija, lai šis koncerts būtu vienotības un latviskuma svinēšana. Atmosfēra, kas plūda visas dienas šajā svētku nedēļā, rezultējās vakar noslēguma koncerta atmosfērā," pauda diriģente.

Viņa pauda pateicību gan svētku dalībniekiem, gan kolektīvu vadītājiem, īpaši diriģentiem, norādot, ka svētku sajūta radusies jau sen, proti, kad sākās dziesmu repertuāra sagatavošana un koru noklausīšanās dažādās Latvijas pilsētās. "Šī svētku sajūta bija jau sen, un tas ir gandarījuma brīdis, ko, protams, kopā var izjust, kļūstot par vienu kori Mežaparkā. Stāvot virsdiriģentu tribīnē, sajutu, ka 15 000 cilvēku koris kļuva par vienu kori, jo koru mākslinieciskā kvalitāte bija izcila," akcentēja Birziņa.

Jau ziņots, ka Rīgā no 30.jūnija līdz 7.jūlijam norisinājās XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki. Nedēļas laikā Rīgā bija iespēja baudīt 62 pasākumus, no kuriem 21 bija maksas pasākums, bet 41 - bezmaksas pasākums. Svētki noslēdzās ar krāšņu "Līgo!" noslēguma koncertu un kopīgu sadziedāšanos Mežaparka Lielajā estrādē.

Noslēguma koncerts "Līgo!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!