Foto: LETA

"Kultūra stagnēs, ja nerisināsim lielo kultūras būvju – Latvijas Laikmetīgā mākslas muzeja un Nacionālās koncertzāles jautājumu," tā otrdien, 29. janvārī, Latvijas Televīzijas kultūras ziņām pauda kultūras ministre Dace Melbārde ("Nacionālā Apvienība").

Nacionālās koncertzāles un Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja projektu "iekustināšanu" Melbārde min kā vienu no darba prioritātēm. Tā ir iestrādāta arī valdības deklarācijā.

"Mēs nevaram tikt uz priekšu nacionālajā mūzikā, mēs nevaram dabūt jaunu lēcienu laikmetīgajā mākslā, ja nesakārtojam infrastruktūru," sarunā saka Melbārde.

Ministre sarunā ar Latvijas Televīziju arī uzsver, ka revolūcijas jaunajā darba termiņā nebūs, Melbārde uzskata, ka jāturpina iesāktie darbi.

"Es neredzu nepieciešamību kultūras nozarē taisīt revolūciju. Man liekas, ka ir ļoti daudzas labas iestrādes un tās izmaiņas, kuras nebija ilgus gadus notikušas, tomēr iepriekšējās valdības laikā tika īstenotas. Šobrīd ir jāstrādā uz to, lai stiprinātu paveikto un nodrošinātu tam atbilstošu finansējumu. Visvairāk ir jādomā tieši par kultūras sektorā nodarbināto atalgojumu un dzīves kvalitāti," saka Melbārde.

Kultūras jomā nodarbināto atalgojuma palielināšanu kā vienu no savām jaunā darba cēliena prioritātēm Melbārde minējusi jau iepriekš, īpaši izceļot mūziķus, kuri vairāk iekļaujas starptautiskā konkurencē.

Tiesa, šobrīd mūziķi ir vienīgie, kuru atalgojums vēl nav pacelts virs krīzes laikā piedzīvotās griezuma līnijas. Melbārde stāsta, ka uzdevusi kolēģiem veikt izpēti arī reģionālā griezumā, lai saprastu, kādas ir atalgojuma pieauguma tendences.

"Mēs zinām, ka Igaunijā tās ir ļoti straujas, un mums ir jātiecas uz to, ka mēs vismaz Baltijas valstu starpā izlīdzinām šo finansējumu," sarunā ar Latvijas Televīziju saka Melbārde.

Runājot par iepriekš paveikto, Melbārde izceļ Valsts Kultūrkapitāla fonda finansēšanas modeļa maiņu, simtgades kultūras programmu, kā arī to, ka izdevies sakārtot jautājumu par radošo personu un organizāciju statusu.

Ministre īpaši izceļ simtgades programmu: "2018. gads un tās papildu iespējas, ko mums iedeva simtgades programma, parādīja Latvijas nacionālās kultūras potenciālu, ja ir kaut kāds papildu atbalsts, un es domāju, ka ne tikai paši kultūras nozares veidotāji, radošie cilvēki, menedžeri labāk apjauta, ka mēs patiesi esam un varam būt kultūras lielvalsts, bet arī plašāka sabiedrība to apjauta. Līdz ar to es domāju, ka kultūras nozarei ir nešaubīgi augusi pašapziņa un vēlme pēc novērtējuma."

Jau ziņots, ka Dace Melbārde ir viena no diviem ministriem, kuri jaunizveidotajā Krišjāņa Kariņa (Jaunā vienotība) valdībā savu amatu saglabā. Šis ir jau piektais Ministru kabinets, kurā Melbārde ir kultūras ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!