Foto: F64

Trešdien, 8. jūnijā, publiski izskanēja informācija, ka VSIA "Dailes teātris" pirmo reizi reģistrēta jauna komercķīla. "Tiek apķīlāta iegādājamā apskaņošanas sistēmas aparatūra, kuras iegādei teātris arī ņem aizņēmumu no bankas," portālam "Delfi" skaidro teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Agnese Vārpiņa.

Komercķīlas, kuras ņēmējs ir AS "Swedbank", nodrošinātā prasījuma maksimālā summa veido 654 000 eiro. "Lursoft" izziņas informācija liecina, ka šī ir pirmā komercķīla, kas līdz šim reģistrēta VSIA "Dailes teātris".

Saskaņā ar komercķīlas līgumu, tā nodrošina aizdevuma līgumu. "Lursoft" norāda, ka "Dailes teātris" ieķīlājis savus ķermeniskos pamatlīdzekļus – šajā gadījumā tā ir iegādājamā aparatūra.

Kā "Delfi" skaidroja Kultūras ministrijā (KM), Dailes teātris par 550 000 eiro iegādāsies digitālo akustisko sistēmu teātra Lielās zāles pielāgošanai akadēmiskās mūzikas atskaņošanai un muzikālā teātra vajadzībām.

Tāpat kā valsts kapitālsabiedrības citās nozarēs, teātris var savas darbības paplašināšanai un izaugsmei ņemt aizņēmumu, norāda KM pārstāve Lita Kokale.

Viņa arī atgādina, ka lai arī Dailes teātrim šī ir pirmā komercķīla, šis nebūt nav pirmais gadījums, kad kāda kultūras kapitālsabiedrība ņem šāda veida kredītu. Piemēram, Latvijas Nacionālā opera un balets piesaistīja aizdevumu līdzekļus sava pagalma teritorijas sakārtošanai.

Aizdevuma ņemšanu Dailes teātris ir saskaņojis gan ar Pārresoru koordinācijas centru, gan Kultūras ministriju, vēsta Kokale.

Pēc tam, kad gan 2020. gan arī 2021. gadā Dailes teātra apgrozījums piedzīvoja ievērojamu kritumu, aizvadītajā gadā tas sasniedzis pēdējo septiņu gadu augstāko rādītāju. "Lursoft" pieejamais gada pārskats liecina, ka pagājušajā gadā teātris apgrozīja 3,05 miljonus eiro, pārskata gadu noslēdzot ar nepilnus 6000 eiro lielu peļņu.

Vēl 3,17 miljonus eiro teātrim pērn veidoja arī valsts dotācijas, kas ir lielākais teātra ienākumu avots.
2022. gadā teātris iestudēja 13 jauniestudējumus trīs spēles laukumos. Sekojot savam stratēģiskajam mērķim par daudzveidīgu un kvalitatīvu izrāžu iestudēšanu, teātris repertuāru papildināja ar drāmām, komēdijām, koncertuzvedumiem, kā arī ar izrādi bērnu un jauniešu auditorijai, raksta "Klientu Portfelis".

Pērn, pakāpeniski samazinoties Covid-19 ierobežojumiem, audzis teātra skatītāju skaits. Dailes teātra izrādes spēles laukumos un viesizrādēs kopumā noskatījušies teju 109 tūkstoši apmeklētāju, kas ir būtisks kāpums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, lai gan pirmspandēmijas apjoms vēl nav sasniegts.

Pagājušajā gadā "Dailes teātris" nospēlējis 234 izrādes, no tām 150 tika izrādītas Lielajā zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!