Foto: Publicitātes foto

Dainu skapis pagaidām nav apdrošināts, bet pēc tā nonākšanas jaunajā mājvietā - "Gaismas pilī" - apdrošināšanas līgums, iespējams, tiks noslēgts, pastāstīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts.

Viņš informēja, ka Latvijas Universitātes (LU) Literatūras, folkloras un mākslas institūts saņēmis dāvinājuma piedāvājumu par apdrošināšanu. Pašlaik vēl netiek atklāts, kas ir šis labvēlis, kā arī tas, par kādu summu varētu tikt apdrošināta šī Latvijas un pasaules kultūras vērtība.

Pašlaik Dainu skapis vēl atrodas Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) ēkā. Kā informēja LU Literatūras, folkloras un mākslas institūtā, kamēr Dainu skapis atradīsies LZA, to vēl nav paredzēts apdrošināt.

Pašlaik arī LNB grāmatu krājums nav apdrošināts, bet pati "Gaismas pils" ēka ir apdrošināta par 30 344 eiro.

Krišjāņa Barona izveidotā tautasdziesmu kartotēka, kas ietver "Latvju dainās" (1894-1915) publicēto tekstu oriģinālus, - Dainu skapis - kopš 2001.gada kā pasaules mēroga kultūras vērtība iekļauts UNESCO Pasaules atmiņas reģistrā.

Dainu skapis izgatavots Maskavā 1880.gadā pēc Barona paša zīmēta rasējuma, kad viņam kļuva par grūtu sakārtot piesūtīto materiālu līdz tam izmantotajās papirosu papīra kastītēs, bez īpaša darba rīka. 1893.gadā, kad Baronam piesūtīto tekstu skaits sasniedzis jau apmēram 150 000, tas atvests uz Latviju. Vēlāk skapis pārceļojis vēl vairākas reizes, līdz no praktiska priekšmeta, darba rīka kļuvis par bieži pieminētu latviešu garīgās kultūras simbolu.

Latviešu folkloras krātuves mājaslapā norādīts, ka parasti visiem ir zināms Barona norādītais "Latvju dainās" iekļauto dziesmu skaits - 217 996. Par šī skaitļa precizitāti esot izteiktas dažādas domas, bet te šīm dziesmām ir jābūt - 70 atvilktnītēs, ar 20 sadaļām katrā. Ir vēl arī trīs lielākas atvilktnes, kurās glabājas citi vērtīgi un interesanti dokumenti - vēstules un Barona iesāktais vārdu rādītājs. Dainu skapja lielākā vērtība ir tā saturs, tomēr arī pats skapis ir uzmanības vērts. Tam ir divas kopijas - viena Barona muzejā Rīgā, otra - bijušajā Stankeviču muižā, Krievijā, kur Barons sāka darbu pie dziesmu kārtošanas.

Dainu skapja saturam līdz nesenam laikam ir bijusi tikai viena kopija - Nacionālās bibliotēkas Jēkaba ielas seifā glabātās 516 mikrofilmas, kurās katrā kadrā nofotografētas apmēram 20 kataloga lapiņas. Par šo arhīvu gan arī neesot pilnīgas skaidrības - spriežot pēc dokumentiem, sākotnēji bijušas 523 šādas filmas, tātad šī kopija var nebūt pilnīga.

Šobrīd Dainu skapis ir pilnībā digitalizēts un tiešsaistē lasāms "www.dainuskapis.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!