Foto: Publicitātes attēli
Svētdienas pēcpusdienā šūmēšanos tviterī izraisīja kāda šīs platformas lietotāja ieraksts par to, ka Daugavpilī Marka Rotko mākslas centrā ticīgo reliģisko jūtu aizskāruma dēļ aizvākta provokatīva instalācija, kas bija apskatāma igauņu keramiķa Sandera Raudsepa darbu izstādē "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē".


Igauņu mākslinieka darbu izstāde ir viens no pieciem projektiem, ar ko Rotko centrs oktobra nogalē sāka jauno sezonu, liecina Daugavpils pilsētas pašvaldības "Youtube" kontā ievietotais video ieraksts.

Vienam no šajā izstādē apskatāmajiem darbiem uzmanību savā Latvijas Republikas proklamēšanas svētku sprediķī ekumeniskajā dievkalpojumā 18. novembrī Rīgas domā pievērsās arī luterāņu arhibīskaps Jānis Vanags.

Viņš minēja, ka pirms divām nedēļām G7 valstu ārlietu ministru tikšanās dēļ no kāda vēsturiska Eiropas rātsnama sapulču zāles aizvākts tur 500 gadus stāvējis krucifikss un "ap to pašu laiku Daugavpilī, Marka Rotko mākslas centrā tika atklāta igauņu keramiķa Sandera Raudsepa izstāde, kurā ir izlikts "krucifikss", kur pie krusta Kristus tēls ir aizstāts ar reālistiski atveidotu vīrieša dzimumorgānu. Kādam acīmredzot likās, ka šāds mākslas darbs nevainojami iederas mūsdienu kultūrtelpā. Divi atsevišķi notikumi? Vai divas laikmeta zīmes?".

Nedēļu vēlāk, piektdien, 25. novembrī, Daugavpils portālā "gorod.lv" publicēts raksts par to, ka Rotko centrā aizvākta ekspozīcija, kas "izsaukusi pilsētnieku sašutumu", kurā norādīts, ka daži igauņu mākslinieka darbi, kas redzami izstādē, izsaukuši sabiedrības un reliģisko organizāciju sašutumu, kuri tad vērsušies pie pilsētas vadības un lūguši ekspozīciju novākt.

Foto: LETA

"Izstāde izsauca absolūtas cilvēku dusmas. Dome reaģēja ātrāk, nekā nevalstiskās organizācijas, un mēs jau bijām sākuši sarunu ar Māri Čačku [Rotko centra vadītājs – red.], kad sūdzības sāka pienākt. Vairākums pilsētnieku, reliģiskās organizācijas, kultūras biedrības rakstīja sašutuma pilnas vēstules. Tagad ir iespējams iet uz Rotko centru un neviena cilvēka jūtas nebūs aizskartas," portāls citējis pirmo Daugavpils vicemēru Alekseju Vasiļjevu (LKS).

Vasiļjevs arī piebildis, ka šādu izstāžu dēļ vairākums iedzīvotāju vienkārši negribēšot apmeklēt Rotko centru, kas būšot trieciens centra reputācijai, prestižam un ienākumiem.

"Mācība ir gūta, vadība brīdināta, un, ja vēl kādreiz tā notiks, tiks izdarīti pavisam citi secinājumi, un pilsētas vadība kopā ar Kultūras pārvaldi vērtēs, ņemot vērā pilsētas iedzīvotāju vēlmes, nākamās izstādes, kas tiks gatavotas," viņš teicis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!