Foto: F64
Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktors Andrejs Žagars ir otra lielākā personība Latvijas kultūrā pēc Maestro Raimonda Paula un ir daudz paveicis operas attīstībai, intervijā ziņu aģentūrai BNS atzina LNO sponsora uzņēmuma "Latvijas gāze "(LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis. Vienlaikus viņš norādīja, ka finansiāli atbalstīs operu arī tad, ja tai mainīsies vadība.

"Mēs operu atbalstīsim jebkurā situācijā. Tā ir māksla, un tas ir viens no mūsu valsts mūsdienu simboliem! Patlaban Latvijas spēcīgākie simboli ir hokeja klubs "Dinamo Rīga" un mūsu opera. Tāpēc tā jāatbalsta," intervijā sacīja Dāvis.

Viņš minēja, ka citu sponsoru iepriekš izskanējušie paziņojumi par sponsorēšanas pārtraukšanu ir uzskatāmi par bērnu spēlītēm.

Dāvis intervijā pastāstīja, ka Žagaru pazīst jau daudzus gadus un uzskata viņu par otru nozīmīgāko personu kultūrā pēc Raimonda Paula. Viņš arī uzskata, ka ir nekorekti pārmest Žagaram nesamaksātos nodokļus, jo tas ir sīkums, raugoties no tā, ko opera viņa vadībā ir pratusi izdarīt un kādas izrādes uzvest.

"Manuprāt, operas direktora veikums drīzāk jāvērtē līdz ar pārējo operas kolektīva veikumu. Par to mēs viņu varam vienkārši apbrīnot, bet tā vietā mēs, latvieši, rejamies kā mazie sunīši," klāstīja Dāvis.

Viņš arī teic, ka konflikts starp kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi un Žagaru ir tipisks latviešu trādirīdis, bez kuriem neiztikt.

"Nepārtraukti Latvijā notiek dažādi trādirīdi, mēs taisām dažādus rasolus, kuri absolūti nav vajadzīgi! Šādas lietas taču var un vajag nokārtot mierīgi un kulturāli! Ja tā padomā, Kultūras ministrija ir tā, kura Latvijā nosaka intelektuālo un kulturālo virzienu, arī to, kā jāuzvedas. Zinot to, es jūtos mazliet pārsteigts," pavēstīja Dāvis.

"Mūsu opera ir ar vārdu Eiropā un pasaulē. Vai tie būtu mūsu baleta dejotāji, vai arī Nacionālais simfoniskais orķestris, tie visi ir cienījami mākslinieki, un to vārdi ir zināmi ārpus Latvijas. Ir skumji, ka šādi jautājumi tiek risināti nevis operas direktora un kultūras ministres starpā, bet caur presi un iesaistot visu sabiedrību. Es uzskatu, ka tas nav Kultūras ministrijas cienīgi," informēja LG valdes priekšsēdētājs.

Kultūras ministre Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) pirms Ziemassvētkiem neapstiprināja Žagaru operas direktora amatā uz vēl vienu termiņu, lai gan viņš bija vienīgais pretendents konkursā uz šo amatu un viņu virzīja arī KM izveidotā konkursa komisija. Ministre savu lēmumu pamatoja ar iespējamām nopietnām finanšu problēmām operā.

Tomēr pēc rūpīgākas iepazīšanās ar situāciju ministre tomēr piedāvāja Žagaram noslēgt terminētu līgumu ne ilgāk kā uz gadu ar konkrētiem uzdevumiem tuvāko triju mēnešu laikā, tostarp operā būtu jāveic jauns finanšu un funkcionālais audits. Viņa uzstāj arī uz likuma par operu grozīšanu, lai paplašinātu operas valdi no pašreizējā viena līdz trim valdes locekļiem, kā arī uz sabiedrības uzticības padomes izveidošanu, kas sekotu LNO darbībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!