Foto: Jurģis Rikveilis
Viens no vadošajiem deju ansambļiem – Rīgas Tehniskās universitātes deju ansamblis "Vektors" – kopā ar fotogrāfu Jurģi Rikveili izveidojis neparastu fotoprojektu, tādējādi svinot ansambļa 60. jubilejas sezonu.

Ansambļa mākslinieciskā vadītāja Dagmāra Bārbale atzīst, ka satikšanās un sadarbība ar fotogrāfu Jurģi Rikveili ir viena no ansambļa pēdējo gadu veiksmīgajām lozēm: "Vektors savos 60 pastāvēšanas gados nav baidījies riskēt, ļauties piedzīvojumiem un izaicinājumiem. Jau pirmajā tikšanās reizē sapratām, ka mums ir līdzīgs redzējums par tradicionālo un mūsdienīgo, tāpēc rezultāts mūs patiešām iedvesmo. Divos vakaros deju skolas "Dzirnas" mēģinājumu zālē, liekot kopā dejotāju ķermeņus, tautas tērpu detaļas, gaismas starus un melno audumu metrus, meklējām jaunus veidus, lai parādītu skatuviskās tautas dejas graciozitāti, intimitāti, pamatīgumu un šodienas elpu."

Tautas deju ansambļa "Vektors" vēsture aizsākas 1958. gadā, kad studentiem savas durvis no jauna vēra līdz 1. pasaules karam pastāvējušais Rīgas Politehniskais institūts, un Ludmilas Krūmiņas vadībā tika izveidots deju kolektīvs. Pavisam drīz – jau 1960. gadā – dejotāji pirmo reizi piedalījās Dziesmu un Deju svētkos, kuros lieliski sevi pierādīja, tāpēc Uldis Šteins pieņēma atkārtotu piedāvājumu kļūt par kolektīva vadītāju, ko darīja pēc tam visu mūžu, iemantojot "Vektora tēva" titulu.

Savukārt kopš 2015. gada "Vektora" mākslinieciskā vadītāja ir Dagmāra Bārbale, kura arvien strādā kopā ar goda vadītāju Uldi Šteinu, kā arī repetitoriem – Aleksandru Kolbinu un Rūdolfu Patriku Gediņu.

Fotogrāfiju izstāde "Vektora" jubilejas koncerta dienā bija apskatāma VEF Kultūras pilī, taču šobrīd tiek plānots to izstādīt citviet Rīgā un arī ārpus galvaspilsētas. Fotogrāfs Jurģis Rikveilis jau iepriekš veiksmīgi sadarbojies ar vairākiem citiem Latvijas tautas deju kolektīviem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!