Foto: Publicitātes foto
Trešdien, 4. jūnijā, kinoteātra "Splendid palace" telpās ar dažādiem pasākumiem tiek atzīmēta Jesajas Berlina diena. Sākot no aptuveni plkst. 13 portālā "Delfi" šiem pasākumiem varēs sekot līdzi video tiešraidē.

Šī gada Jesajas Berlina dienas visaptverošā tēma ir indivīda privātuma, jauno tehnoloģiju un nacionālās drošības interešu kolīzija. Jesajas Berlina biedrības pārstāvis Roberts Kotrels norāda, ka Berlins savos darbos nošķir "pozitīvo brīvību" uz kaut ko, kaut kā vārdā; un "negatīvo brīvību" jeb brīvību no iejaukšanās, kas ir līdzīgs tam, ko mēs dēvējam par privātumu.

"Mēs – Eiropā un Ziemeļamerikā – esam pakārtojuši privātumu nacionālās drošības interesēm, tādējādi mazinot indivīda brīvību. Vai tas ir labi? Vai privātuma beigas ir neizbēgams politisku un tehnoloģisku iemeslu dēļ? Kā mainīsies mūsu dzīve? Vai mums par to būtu jāuztraucas?"

Jesajas Berlina dienas pasākumu programma:

Visas dienas garumā portālā "Delfi.lv" varēs vērot tiešraides no pasākumiem (izņemot filmas seansu).

Plkst. 13 jauniešu debates "Privātums ir miris"

Debates notiks britu parlamenta stilā, un tajās piedalīsies pieredzējušie jaunie debatētāji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Plkst. 14.30 sāksies ekspertu diskusija par novērošanu un brīvību

Diskusijā piedalīsies Oksfordas universitātes Cilvēces nākotnes institūta pētnieks Stjuarts Armstrongs, "The New Statesman" politikas redaktors Rafaels Bērs, bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš un filozofijas profesors no Tesaloniki Amerikas Koledžas, Vincents Muellers,

Plkst. 16.30 dokumentālās spēlfilmas "Escaping Riga" seanss

Pēc tā savā pieredzē un viedoklī par filmu un Jesaja Berlinu dalīsies filmas režisors Dāvis Sīmanis un Deivids Hermans, kurš ir Berlina BBC filmu producents.

Plkst. 18.30 ikgadējā Jesajam Berlinam veltītā piemiņas lekcija.

To lasīs Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, ar kuru iepazistinās pasākuma goda patronese Vaira Vīķe-Freiberga.

No plkst. 12 līdz plkst. 21 "Audiodušas" instalācija

pie kinoteātra Splendid Palace būs unikāla iespēja apmeklēt biedrības Ascendum viedoto "Audiodušas" instalāciju, kurā pasākuma viesi un ikviens interesents varēs noklausīties divas Jesajas Berlina esejas – "Brīvība" ("Liberty") un "Piezīmes par aizpriedumiem" ("Notes on Prejudice") – latviešu un angļu valodā.

Jesajas Berlina dienas 2014 ietvaros SFL atkārtoti izdevis Jesajas Berlina "Četras esejas par brīvību", bet šoreiz e-grāmatas formātā. E-grāmatu bez maksas var lejupielādēt Jesajas Berlina virtuālajā mājā www.isaiahberlin.org.

"Četras esejas par brīvību" ietver sacerējumus, kas visi veltīti brīvības tēmai un kura visspilgtāk reprezentē Berlina ieguldījumu politisko ideju vēstures un politiskās filozofijas attīstībā. Visas četras esejas tapušas piecdesmitajos gados. Krājuma centrālais darbs ir "Divi brīvības jēdzieni", kas radies 1958. gadā.

Jesaja Berlins dzimis Rīgā 1909. gada 6. jūnijā, vēlāk kļūstot par vienu no pasaules ievērojamākajiem 20. gadsimta domātājiem un liberālās domas paudējiem, kas vienmēr ir atzinis savu saikni ar Rīgu.

Šogad apritēs 105 gadi kopš viņa dzimšanas. SFL izpilddirektors Andris Aukmanis norāda, ka "Jesajam Berlinam veltītie pasākumi ir domāti ikvienam rīdziniekam un galvaspilsētas viesim. Šo notikumu mērķis ir godināt šī izcilā domātāja piemiņu, kā arī diskutēt par viņa aizstāvētājām vērtībām: plurālismu, liberālismu, iecietību un personīgo brīvību."

Jesajas Berlina dienas pasākumi notiks no plkst. 13 līdz 20 angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Pasākumu apmeklēšana ir bezmaksas, tomēr ierobežotā vietu skaita dēļ savu dalību ikviens ir lūgts reģistrēt mājaslapā www.isaiahberlin.org.

Jesajas Berlina dienas pasākumu norisi atbalsta Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā. Sadarbības partneri: "Delfi.lv", "Satori.lv" un "Politika.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!