Otrdien, 5. septembrī, LTV1 ēterā pulksten 22.05 būs skatāma pirmizrāde - dokumentālā filma "Meklējot taisnību. Džuliana Asanža aizstāvība".

Dž. Asanžs ir austrāliešu programmētājs, interneta aktīvists un pētnieciskais žurnālists, kurš dibināja interneta vietni "Wikileaks". "Wikileaks" 2010. gadā publicēja vairākus simtus tūkstošus konfidenciālus ASV valdības dokumentus, kas skāra karadarbību Irākā un Afganistānā, kā arī diplomātu saraksti no ASV pārstāvniecībām visā pasaulē.

Viņa notiesāšana būtu gards kumoss daudzām pasaules amatpersonām un organizācijām. Filma seko līdzi Dž. Asanža aizstāvības procesiem, kurus vada ievērojamais spāņu jurists Baltazars Garzons, kurš ir lietpratējs starptautiska mēroga aizstāvību gatavošanā un tiesu darbā.

Dž. Asanžs ieradās Zviedrijā 2010. gadā, meklējot aizsardzību pēc ASV diplomātisko un izlūkošanas dienestu slepenās dokumentācijas publicēšanas. Augustā divas sievietes sūdzējās policijā par to, ka esot pārcietušas seksuālu uzmākšanos no Dž. Asanža puses. Viņš noliedza, ka būtu jebkādā veidā saistīts ar seksuāliem noziegumiem un uzstāja, ka sakari notikuši uz abpusējas piekrišanas pamata. Tiesa Stokholmā izsniedza orderi Dž. Asanža arestam saistībā ar apsūdzību par izvarošanu un uzmākšanos. Pēc tam "WikiLeaks" dibinātājs tika izsludināts starptautiskajā meklēšanā. Policija Londonā Dž. Asanžu arestēja, bet vēlāk viņš tika atbrīvots pret drošības naudu. Tad kļuva zināms, ka viņš vērsies Ekvadoras vēstniecībā Londonā ar lūgumu sniegt politisko patvērumu. Kopš tā brīža žurnālists uzturas vēstniecības ēkā.

Dokumentālā filma tapusi Vācijā, 2017. gadā. Tās režisori ir Klāra Lopeza un Huans Pankorbo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!