Foto: Evija Trifanova
No 10. septembra LMT Viedtelevīzijā sāksies pārraižu cikls, kas veltīts skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku tradīcijai un tās pavērsieniem 2021. gadā.

Kā "Delfi" informē Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva, 10. septembrī pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma par vasaras notikumu "Saulesvija. Citāds Dziesmu svētku gājiens", turpmākajās nedēļās pirmizrādes gaidāmas arī piecu dokumentālo stāstu ciklam "Citādi Dziesmu svētki".

"Epidemioloģiskā situācija valstī noteica negaidītus pavērsienus svētku norisē: pirms gada svētki tika pārcelti, bet šopavasar to tradicionālais ietvars transformējās svētkiem gatavoto māksliniecisko programmu pārtapšanā citos, drošākos formātos. Un tieši televīzijas platformas – sabiedriskais medijs un mūsu ilggadīgā atbalstītāja LMT Viedtelevīzija un LMT Straume – kļūs par simbolisku skatuvi, kurā iedzīvotāji varēs ieraudzīt plašo tradīcijas spektru!" stāsta VISC Neformālās izglītibas departamenta direktore, norišu izpilddirektore Agra Bērziņa.

Kā iepriekš ziņots, no 12. līdz 29. jūlijam notika Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norišu #dziedundejo2021 pirmais notikums "Saulesvija". No tradicionāla klātienes notikuma – svētku dalībnieku gājiena Rīgā – laikmeta nosacījumu vadīts, tas aizvija daudz garāku ceļu, līdzīgi kā pats svētku tapšanas stāsts ir izvērties par sarežģītu ceļu trīs gadu garumā.

Ceļš "Saulesvija" tika veidots kā klātienes mirkļu un video fiksējums norisēs, kurā svētki ikvienā pašvaldībā stundas garumā īpašais svētku vēstnesis kopā ar atraktīvu ceļotāju -sveicinātāju nodeva svētku organizatoru pateicības un dāvanas ikvienam, kas gatavojās XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem. Ierasti ir bijis, ka svētku dalībnieku gājienā cauri Rīgas centram dodas visu Latvijas pašvaldību delegācijas ar saviem kolektīviem, pašvaldības vadību, karogiem un vimpeļiem, ceļa malā viņus uzmundrina un sveic skatītāji, kā arī īpaši sveicinātāji, gājienu ievada svētku rīkotāju un valsts vadītāju rindas, kas vēlāk kādā vietā sagaida un visus dalībniekus sveicina. Šoreiz viss bija otrādi – delegācijas bija savās mājās, bet svētku organizatori un sveicinātāji pieripoja klāt – ar svētku auto un ripināmiem objektiem – saulesripām.

"Saulesvijai" līdzi devās arī filmēšanas grupa režisora Paula Dombrovska vadībā, kas ceļā pavadīja visas 14 dienas. "Īsfilma ir kā laika kapsula, kurā varam vērot ar kādiem izaicinājumiem savas misijas ceļā sastapās komandas, un vai prieks bērnu acīs un sirdīs ir tikpat liels, kā tiekoties kopīgos pasākumos visas nedēļas garumā Rīgā," raksta filmas veidotāji.

"Vienlaicīgi filma ir unikāla liecība par šo laiku, kurā ir nenoteiktība, mainība. Ja ceļā devāmies ar ideju veidot filmu ar caurviju motīvu, ka dzīvē melnrakstu nav, viss notiek šeit un tagad, tad ceļojuma beigās sapratām, ka šis ceļš un darbs ir par iekšējām vērtībām, kas mūs vieno, dod impulsus un veido ikvienu sabiedrības locekli," akcentē režisors Pauls Dombrovskis. Idejas autors un producents: Dzintars Dreibergs, režisors: Pauls Dombrovskis, montāžas režisore: Inese Kļava, operatori: Reinis Aristovs, Dāvis Drošs, Aleksandrs Okonovs, producente: Ilze Faļkovska, filmu studija "Kultfilma".

Savukārt dokumentālo stāstu cikla "Citādi Dziesmu svētki" piecās epizodēs to vadītāja Māra Sleja dosies pie Dziesmu un deju svētku dalībniekiem visā Latvijā.

Sākuma punkts būs Mežaparka Lielā estrāde, no kuras ceļš ved pie Svētku dalībniekiem visos Latvijas novados.

"Šie pēdējie gandrīz divi gadi, kas pagājuši kovidlaika ēnā, skar ikvienu no mums, arī Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku kolektīvus, to vadītājus, kuriem jau otro gadu pēc kārtas dziesmu svētki iet secen. Braukt ciemos pie bērniem visos Latvijas novados un ieraudzīt, sajust viņu neviltotās emocijas… Jo emociju un iespaidu tiešām ir daudz, bērni un jaunieši ir tik dažādi, arī šodienas pasaules izjūta katram ir sava. Vai ir cerība, ka Dziesmu svētku tradīcija viņos mājo un svētki tik drīz nepazudīs? Mēģināsim noskaidrot," stāsta režisors Intars Rešetins.

Dokumentālo stāstu idejas autors un producents ir Dzintars Dreibergs, režisors: Intars Rešetins, raidījuma vadītāja: Māra Sleja, producente: Ilze Faļkovska, izpildproducente: Krista Sondore, operatori: Uldis Jancis, Jānis Šēnbergs, Raitis Valainis, Artis Pārups, skaņas ieraksta operatori: Arvīds Ceļmalis, Nauris Būda, drona operatori: Gvido Puķe, Āris Muitnieks, filmu studija "Kultfilma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!