Foto: F64

Saeimas deputāti priekšlikumos grozījumiem pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā piedāvā dažādus risinājumus saistībā ar PVN kultūras pasākumiem, tostarp piemērot samazināto šī nodokļa likmi.

Pirmajā lasījumā atbalstītais likumprojekts paredz vairs nepiemērot atbrīvojumu no PVN atsevišķiem kultūras pasākumiem. Attiecīgi tiem tiks piemērota PVN standarta likme 21%. Likumprojekts paredz noteikt, ka PVN atbrīvojums arī turpmāk ir piemērojams tādiem kultūras pakalpojumiem kā, piemēram, teātra un cirka izrādes, koncerti, kurus sniedz publiskas personas, kā arī privātpersonas, kuras veic tām deleģētus pārvaldes uzdevumus kultūras jomā, un sabiedriskā labuma organizācijas, kuras veic sabiedriskā labuma darbību kultūras jomā.

Līdz ar to tiks nošķirtas kultūras institūcijas, kuras pasākumus rīko komerciālu mērķu sasniegšanai, no kultūras institūcijām, kuras pasākumus rīko sabiedriskā labuma darbības ietvaros un tādu kultūrpolitikas mērķu sasniegšanai, kas sniegti saskaņā ar valsts vai pašvaldības deleģētu kultūras funkciju.

Savukārt deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) rosina piemērot šiem komercpasākumiem nevis 21% PVN likmi, bet gan samazināto 12% likmi. Parādnieks uzsver, ka likumprojektā iestrādātais PVN piemērojums pilnā apmērā tā saucamiem kultūras komercpasākumiem, nodarītu milzu kaitējumu nozarei un būtiski samazinātu kultūras pakalpojumu pieejamību arī tādiem pasākumiem kā festivālam "Laba daba", Vislatvijas Dziesminieku saietam, Operas svētkiem, Imantdienām, alternatīvās mūzikas pasākumiem utt.

Lai samērīgi ieviestu PVN piemērošanu, uz pasākumiem, kuri neatbilst PVN atbrīvojumam, būtu attiecināma samazinātā PVN likme 12% apmērā, uzskata deputāts. Viņš arī piebilst, ka negatīvo fiskālo ietekmi ap 1,6 miljonu eiro apmērā kompensētu reversā PVN piemērošanas kārtība elektrotehnikas, datortehnikas un sakaru līdzekļu tirdzniecības nozarei. Viņš priekšlikumos likumprojektam rosina ieviest tādu kārtību.

Arī deputāte Inguna Sudraba (NSL) iesniedza priekšlikumu, rosinot noteikt, ka teātra izrādēm, cirka izrādēm un koncertiem, kuriem nepiemēro atbrīvojumu no PVN, jāparedz samazināto PVN likmi.

Deputāts Dainis Liepiņš (LRA) arī piedāvā noteikt, ka samazinātā PVN būtu jāpiemēro teātra un cirka izrādēm, kā arī koncertiem.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija nākamā gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu otrajam lasījumam kopumā saņēmusi vairāk nekā 900 priekšlikumu, informēja parlamenta Preses dienestā.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un vidēja termiņa budžeta ietvara 2016.-2018.gadam likumprojektam kopumā iesniegti vairāk nekā 600 priekšlikumi. Savukārt 24 likumprojektiem, kas saistīti ar nākamā gada valsts budžetu, iesniegti 303 priekšlikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!