Foto: LETA

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) vadība spriež, kā un cik lielā mērā apdrošināt krājumu jaunajā LNB ēkā.

Kā pastāstīja LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts, domājot par krājuma apdrošināšanu, tiek izsvērts, piemēram, tas, kuras krājuma daļas pēc praktiskās nepieciešamības būtu jāapdrošina. Piemēram, nepieciešams būtu apdrošināt literatūru, kura pieejama brīvpieejas plauktos bibliotēkas lasītavās, savukārt izdevumiem, kuri atrodas krātuvēs, tā neesot nepieciešama, jo krājumu aizsargājot ēka ar savām drošības un tehniskajām iespējām.

Zilberts norādīja, ka šobrīd, pateicoties jaunajām un mūsdienīgajām telpām, krājums atrodas daudz drošākā vidē nekā līdz šim. Krājums, pēc viņa teiktā, ir drošāks gan no ugunsdrošības, gan mikroklimata, gan fiziskās drošības viedokļa. Viņš uzsvēra, ka tagad iespieddarbu drošību veicina arī radiofrekvences identifikācijas (RFID) sistēma, ar ko aprīkots brīvpieejas fonds.

Apdrošināšanas apsvērumus ietekmējot arī izdevumu tips. Apdrošināšanas likme atšķirsies, ņemot vērā, vai izdevums ir retums vai mūsdienu literatūra, vai tas ir nacionālais krājums, vai - ārvalstu, norādīja Zilberts. Viņš atzīmēja, ka, aplūkojot krājumu šādās kategorijās, atšķiras izdevumu vērtība, kā arī iespēja iegūt kopiju oriģināla zaudējuma gadījumā. Apsverot krājuma apdrošināšanu, jāvērtē arī konkrētie riski, norādīja Zilberts.

Viņš pastāstīja, ka šobrīd ir mazinājušies negadījumu riski, kas saistīti ar uguni un ūdeni, bet palielinājušies zādzību riski.
Pašlaik vēl nav skaidrs, kad varētu notikt bibliotēkas krājumu apdrošināšana. LNB pārstāvis norādīja, ka vispirms viss krājums ir jāpārved uz jauno ēku. Būtisks faktors krājuma apdrošināšanai būs arī valsts finansējums, tāpēc bibliotēka sadarbosies ar Kultūras ministriju šī jautājuma risināšanā.

Zilberts pastāstīja, ka diskusijā par krājuma apdrošināšanu tiks ņemti vērā arī secinājumi, kas iegūti pēc šonedēļ notikušās starptautiskās Eiropas Zinātnisko bibliotēku asociācijas "Liber" konferences. Tajā, tiekoties nacionālo bibliotēku direktoriem no visas Eiropas, diskutēts arī par krājuma apdrošināšanas praksi un scenārijiem citās valstīs. Starptautiskās prakses piemēri tiks apkopoti un analizēti konkrēti LNB kontekstā.

Jau ziņots, ka "Gaismas pils" ēku par 30 344 eiro janvārī apdrošinājusi kompānijas "If P&C Insurance AS" Latvijas filiāle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!