Foto: LETA
Pēc divu gadu pārtraukuma šajā nedēļas nogalē, 14. maijā, klātienē norisināsies ikgadējā Muzeju nakts. Kā ziņo Kultūras ministrija, šogad bezmaksas ieeju un īpašu programmu piedāvās 190 muzeji un citas sabiedrisko dzīvo veidojošas organizācijas, tomēr programmā nav atrodami Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un tā struktūrvienību vārdi.

Muzeju naktī nebūs pieejama ne tikai Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka, bet arī mākslas muzejs "Rīgas birža", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, kā arī Romāna Sutas un Aleksandras Beļcovas dzīvoklis – muzejs. Kāpēc lielākais un populārākais Latvijas mākslas un dizaina mantojuma glabātājs nolēmis nepiedalīties starptautiskajā akcijā, jautājām LNMM pārstāvjiem.

"Pēc vairāku drošības pasākumu faktoru - kultūras mantojuma saglabātība, apmeklētāju un darbinieku drošība - izvērtēšanas un analīzes LNMM un tā struktūrvienības šogad Muzeju naktī nevērs durvis apmeklētājiem," "Delfi" apstiprina LNMM pārstāve Annija Sauka.

Sestdien,14. maijā, mākslas muzeji strādās ierastajā darbā laikā.

Annija Sauka saka, ka šogad Muzeju nakts vietā, LNMM komanda izlēmusi koncentrēties uz Starptautisko muzeju dienu – 18. maiju – kad visas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēkas būs atvērtas ikvienam interesentam bez maksas.

Īpašs pārsteigums muzeja apmeklētājiem šajā dienā būs kopā ar festivāla “Ezera skaņas” kolektīvu veidotais pop-up koncerts "Satikšanās punkts", kas būs veltīts Ukrainas atbalstam. Tā idejas autori, festivāla “Ezera skaņas” kolektīvs, uzsver, ka šajā pārbaudījumiem pilnajā laikā cilvēkiem ir svarīgi nodrošināt publiskas tikšanās, kurās dalīties vienam ar otru savos stāstos un sajūtās, kā arī veidot kopīgus notikumus, lai veicinātu Ukrainas cilvēku iekļaušanu Rīgas kultūras dzīvē. Pasākumam būs pop-up raksturs ar improvizētu skatuvi un programmu visas dienas garumā.

Jau iepriekš ziņots, ka maija beigās LNMM galvenajā ēkā tiks atklāta apjomīga Vilhelma Purvīša darbu izstāde, kas būs veltījums izcilā ainavista 150. jubilejai.

Atgādinām, ka Muzeju nakts norises notiks 14. maijā. Šogad Muzeju nakts pasākumi Latvijas muzejos notiks jau 18. reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!