Foto: Publicitātes foto
Jūrmalā, Mākslas stacijā "Dubulti", 23. septembrī tiks atklāts Imanta Ziedoņa eseju krājums "Mūžības temperaments. Studijas par Raini" jaunais, papildinātais izdevums. Grāmatas fragmentus lasīs Ausma Ziedone-Kantāne, lasījumus muzikāli papildinās fragmenti no Imanta Kalniņa operas "Spēlēju, dancoju" fonda "Viegli" mūziķu izpildījumā.

Vakara otrajā daļā tiks ieskandināts rudenī gaidāmais fonda "Viegli" trešais albums ar Imanta Ziedoņa vārdiem.

Raiņa 150 gadu jubilejas reizē abu dižgaru sastapšanās Jūrmalā nav nejauša - Ziedonis, tāpat kā Rainis kopā ar Aspaziju Jūrmalā dzīvojuši vairākus gadus, smeļoties ziemeļu kūrorta iedvesmu daiļradei, stāsta fonda pārstāvji.

"Ziedoņa "Mūžības temperamenta" virsuzdevums ir Raiņa reabilitācija, atbrīvošana no padomju ideoloģiski estētiskajā mītā kanonizētā proletariāta dzejnieka, sociālistiskā reālisma ideologa un praktiķa. Akcentējot Raiņa daiļrades laikmetīgo un pārlaicīgo satvaru, dzejnieks raksta: "Rainis nekļuva vecs. Veca kļuva patiesība ap viņu. Ja mēs būtu mazliet jaunāki garā, mēs redzētu, ka Rainis vēl iet. (..) Tai Tagadnē, kurā (..) ir mūžība pašlaik." Meklējot Raiņa darbu filozofisko centru un atbildes uz sev būtiskiem jautājumiem, Ziedoņa uzmanību saista galvenokārt Raiņa drāmas "Spēlēju, dancoju", "Zelta zirgs", "Uguns un nakts" un "Jāzeps un viņa brāļi", to simbolisko tēlu un dramatiskā konflikta filozofiskie aspekti, cēloņsakarības un mistiskā ambivalence, arī "Gals un sākums" un "Radāmās domas". Ziedoni nodarbina un iedvesmo gan Raiņa dzejas motīvi, gan drāmu personāži, sevišķi garīgā un intelektuālā spēka raksturi Tots un Spīdola," grāmatas priekšvārdā raksta literatūrzinātniece profesore Ausma Cimdiņa. Grāmatu izdevis apgāds "Mansards" ar Jūrmalas pilsētas domes atbalstu.

Pasākuma otro daļu fonds "Viegli" ieskandinās ar jaunā albuma gaidīšanas svētku koncertu, kurā izskanēs vairāki pirmatskaņojumi ar Ziedoņa vārdiem no rudenī gaidāmā trešā albuma. Tajā uzstāsies Renārs Kaupers, Jānis Strapcāns, Jānis Holšteins - Upmanis, Māra Upmane - Holšteina un Raimonds Gusarevs.

Par jauno stāsta Jānis Holšteins: "Dzīves mazās laimītes - šādu formulējumu gribētos lietot topošā albuma kontekstā. Īsas, īstas un laimīgas dziesmas par Pasauli mums apkārt. Albums no diviem iepriekšējiem "Viegli" ierakstiem atšķirsies ar to, ka lielākā daļa dziesmu ierakstītas brīvā dabā - Lojas upes krastā un Murjāņu apkārtnē. Dabas tuvums dāvāja mums - dziesmu autoriem - pilnīgi citu domas lidojumu. Bet paradoksālā kārtā, dziesmas ir nevis apcerīgi klejojumi cilvēka dziļākajos esības slāņos, bet gan stāsta par ikdienas skaistumu. Paraugoties apkārt, ieraugi, ka pilnai laimei pietiek ar to, ka esi kopā ar draugiem un ģimeni un dari to, ko patiešām mīli darīt."

Ielūgumus uz pasākumu iespējams iegūt, piesakoties fonda "Viegli" sociālo tīklu profilos - Facebook, Twitter, Draugiem.lv. Astoņi ielūgumi tiks izspēlēti arī starp tiem cilvēkiem, kuri līdz 18. septembrim plkst.12:00 pieteiksies, rakstot uz e-pastu arta.platace@fondsviegli.lv, minot savu asociāciju par Raiņa un Ziedoņa satikšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!