Foto: Publicitātes foto
Nedēļas nogalē – no 4. līdz 6. novembrim – ar vērienīgiem koncertiem, koncertstāstiem un ceļu "Saulesvija" noslēgsies Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu "#dziedundejo2021" notikumu maratons.

Kā atgādina organizatoru - Valsts izglītības un satura centra – pārstāve Inga Vasiļjeva, visi "#dziedundejo2021" koncerti un videostāsti tika ierakstīti skolēnu brīvlaikā – vasarā, kā arī septembrī, kad epidemioloģiskie noteikumi ļāva pulcēties uz mēģinājumiem un repertuāra filmēšanu. Visu videokoncertu un stāstu pamatā ir XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem veidotās māksinieciskās koncepcijas un gatavotais repertuārs, kas tika pielāgots citam svētku formātam.

Ceturtdien, 4. novembrī, pulksten 20.50 gaidāms latviešu skatuviskās tautas dejas kolektīvu koncerts "Tā tik ir vasara!". Koncertā piedalīsies 22 skatuviskās tautas dejas kolektīvi, kurus ieteica pilsētu un novadu deju kolektīvu virsvadītāji un pašvaldību koordinatori, kā arī izvirzīja ekspertu komisija. Koncerta režisors – Jānis Purviņš, koncerta muzikālā vadītāja – Katrīna Dimanta.

Piektdien, 5. novembrī, pulksten 20.50 būs skatāms koru koncertstāsts "Dziesmu bērns". Koncerta radošā grupa sadarbībā ar LTV izveidojusi koncertfilmu, kas tapa dziesmu svētku svētvietā – Mežaparka Lielajā estrādē, izmantojot daļu no koru lielkoncertam paredzētā repertuāra, piedaloties koriem un diriģentiem no visas Latvijas, kā arī 12 svētku virsdiriģentiem. Koru koncerta vadmotīvs – dziesmubērns, kuru Latvijā ir tūkstošiem. Viņos saplūst zvaigžņu ceļa dziesmas, tradīcijas spēks, mammas un tēta gudrība, viss, kas palīdzēs "gaismas pilis celt ar dvēseles dziesmu un ar mīlestību"."

Sestdien, 6. novembrī, svētki noslēgsies ar norisēm visas dienas garumā. Pulksten 11.55 izskanēs koru mūzikas koncerts "Dziesmu koks". Skolēnu un jauniešu kori, ar kuru skanējumu lepojamies un nereti lasām par šo koru panākumiem uz dažādām skatuvēm pasaulē – Rīgas Doma kora skolas zēnu, meiteņu, jauktais kori un J. Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris – atskaņos jaundarbus, kas radīti tieši XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju norisēm, kā arī citas latviešu komponistu dziesmas. Tradicionāli koru mūzikas koncerts ieskandina svētkus un iedod emocionālo kamertoni svētku nedēļai.

Pulksten 12.45 gaidāms simfonisko orķestru koncertfilma "Simfoniskie rotājumi", bet pulksten 13.40 – dziesmu un deju ceļš "Saulesvija" jeb simboliskais gājiens – šoreiz uz Vidzemi. Īpašais Svētku vēstnesis kopā ar atraktīvu ceļotāju – sveicinātāju nodos svētku organizatoru pateicības un dāvanas ikvienam, kurš gatavojās XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, apguva svētku repertuāru, veidoja aizraujošus video sveicienus un video priekšnesumus.

Dziesmu un deju norises izskanēs pulksten 21.05 ar tautas deju lielkoncertu "Saule vija zelta rotu". Ar gadskārtu stāstu četrās deju pīnēs tiks izdejots Saules gads – no vasaras saulgriežiem līdz nākamajiem vasaras saulgriežiem, parādot, ka mūsu senči ir svinējuši ne tikai Jāņus, Ziemassvētkus un Lieldienas, bet bijušas arī daudzas citas svinamās dienas: Miķeļa diena, Meteņi, Ūsiņi, Māras diena, Laidenes diena, Labrenča diena, Bārbalas diena.

Lielkoncerta fināla muzikālā skaņdarba "Svinēt Sauli" videoklipa izveidē piedalījās 621 deju kolektīvs. Sešu minūšu emocionālā kopā būšanā un svētku izdzīvošanā tiešsaistē dejoja 12 tūkstoši dejotāju. Videoklips veidots, atspoguļojot šī laika realitāti – attālināto mācību procesu, dejošanu vienatnē, ar distanci, tajā pašā laikā uzsverot, ka dziesmu un deju svētku tradīcija, mīlestība pret deju un gatavība pat šajos laikos dejot, radīt un būt kopā ir stiprāka par visu.

Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir lielākie Latvijas bērnu un jauniešu kultūras un mākslas svētki, kas apliecina, ka senās latviešu dziedāšanas, dejošanas un muzicēšanas tradīcijas tiek turpinātas un turētas godā. Ar dziesmu un deju svētkiem saistītā bērnu un jauniešu mākslinieciskā jaunrade noris kultūrizglītības pulciņos un kolektīvos – koros, deju kolektīvos, pūtēju orķestros, mazajos mūzikas kolektīvos, tautas mūzikas ansambļos, vizuālās un lietišķās mākslas, kā arī teātra mākslas kolektīvos un bērnu un jauniešu folkloras kopās. XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkotājs – Valsts izglītības un satura centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!