Foto: LETA

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme – Grende (NA) izmaiņas savā komandā iepriekš saskaņojusi Nacionālajā apvienībā (NA), kas apņēmusies arī turpmāk nodrošināt pilnvērtīgu atbalstu Jaunzemes-Grendes darba turpināšanai, portālam "Delfi" pastāstīja viens no NA līderiem Raivis Dzintars.

Viņš klāstīja, ka izmaiņas ministres birojā, atlaižot tā vadītāju Valteru Bolēvicu, preses sekretāri Ilutu Bērziņu, kā arī ārštata padomniekus Sarmīti Ēlerti (V) un Intu Dālderi (V), nākušas ar NA ziņu - šos lēmumus Jaunzeme-Grende pieņēmusi, iepriekš konsultējoties ar NA.

NA līderis uzsvēra, ka neatbalsta principu aizstāvēt kādu amatpersonu vai deputātu tikai tāpēc, ka tas pārstāv NA, taču poliskais spēks ir gatavs sniegt visu iespējamo atbalstu kultūras ministrei viņas darbu un plānu turpināšanai. Dzintars personīgi uzskata, ka atlaisto ārštata padomnieku Ēlertes un Dāldera vietā būtu jābūt vienam kultūras jomas pārstāvim, kurš pārstāv partiju, un vienam - bezpartejiskam kultūras alianses pārstāvim.

Viņš gan pagaidām atturējās nosaukt konkrētas kandidatūras darbam ministres birojā, jo pagaidām tikai "ir nojausmas".

NA valde atbalstījusi redzējumu, ka ministres līdzšinējais birojs nav strādājis pilnvērtīgi, traucējot ministrei izskaidrot kultūras jomas pārstāvjiem savas idejas un redzējumu.

"Birojam ir jākalpo kā saitei starp trīs pusēm - ministri, nozares cilvēkiem un partiju. Līdzšinējais birojs to nav spējis izpildīt. Līdz ar to tagad ir būtiski izveidot stipru biroju. [..] Pagaidām partija ir gatava iesaistīties kā vidutājs starp atsevišķiem nozares pārstāvjiem un ministri vairāku jautājumu risināšanā, jo tas, par ko esam pārliecināti, ka ministres nodomi kultūras jomā ir pozitīvi," klāstīja Dzintars.

Viņš arī norādīja, ka Jaunzeme-Grende esot gatava daudz enerģiskāk par citiem cīnīties par lielāku finansējumu kultūras jomai, taču tajā pat laikā viņa grib saprast, kā šie līdzekļi tiks izmantoti, "vai tas notiek tautas un valsts interesēs".

"Iespējams, vienu vai otru nozarē tas kaitina, ka kāds vispār kaut ko apšauba un uzdod jautājumus," pauda politiķis. Vienlaikus gan arī nācies atzīt ministres komunikācijas kļūdas, kas ir "objektīvi šķēršļi, kas rodas, ja nozarē vēlas nākt ar pārmaiņu ierosmēm".

Jau vēstīts, ka pēdējā laikā saasinājušās kultūras nozares pārstāvju attiecības ar ministri Jaunzemi-Grendi, kurai tiek pārmests komunikācijas trūkums un nepietiekama iedziļināšanās nozares problēmās.

Pirms vairāk nekā nedēļas ar ministri tikās rakstnieki, lai diskutētu par literatūras nozari, taču literāte Nora Ikstena pēc tikšanās atzina, ka rakstniekiem ir lielas bažas par ministres profesionalitāti. Pagājušajā pirmdienā bija paredzēta Jaunzemes-Grendes tikšanās ar Kultūras aliansi, kas apvieno kultūras nozares pārstāvjus, taču ministres slimības dēļ tā nenotika.

Pagājušajā piektdienā ministre Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" negaidīti paziņoja, ka uzteiks darbu diviem padomniekiem, bijušajiem kultūras ministriem - ārštata padomniecei integrācijas un elektronisko mediju attīstības jautājumos Ēlertei un ārštata padomniekam profesionālās mākslas un kultūrizglītības jautājumos Dālderim. Darba attiecības nolemts pārtraukt arī ar biroja vadītāju Bolēvicu un padomnieci sabiedrisko attiecību jautājumos Bērziņu.

Ministre atzina, ka viņas kļūda bijusi runāšana ar kultūras cilvēkiem atšķirīgās valodās. Viņa runājusi "vadītāja valodā", bet tagad centīsies runāt "kultūras valodā". Jautāta par sev veltīto kritiku, ministre pēc pauzes atteica, ka tā saistāma ar bailēm no pārmaiņām.

Politologs Ivars Ījavs iepriekš pauda viedokli, ka ministres lēmums mainīt savu komandu "izskatās pēc situācijas glābšanas", ar ko Jaunzeme - Grende vēlas parādīt, ka šis darbs viņai ir pa spēkam. Viņaprāt, Jaunzemei - Grendei pašreizējā saspīlētajā situācija nebūtu jādemisionē. "Jaunzeme - Grende ir izturīgs un talantīgs cilvēks, lai varētu situāciju apvākt," uzskata politologs.

Tiesa, risināt saspīlēto situāciju nozarē būs grūti, jo "spiediens" no kultūras darbiniekiem ir pietiekami liels, atzina Ījabs. Viņaprāt, "daudz kas ir atkarīgs no viņas partijas. [..] Kamēr būs partijas atbalsts, tikmēr var palikt amatā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!