Foto: LETA

Tas, ko es centīšos ieviest, ir kopprodukcijas ar citiem Eiropas teātriem – gan režisora apmaksa, gan scenogrāfija un kostīmi, tiek dalīti, kas samazina iestudējuma izmaksas, intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja jaunais Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) vadītājs Egils Siliņš.

Viņš amatā nomaina Zigmaru Liepiņu, kurš LNOB vadīja no 2013. līdz 2019. gadam. Liepiņš vadītāja amatā aizvadīja divus pilnvaru termiņus. Pagājušā gada jūnijā Liepiņš paziņoja, ka nolēmis 2019. gadā vairs nekandidēt uz LNOB valdes priekšsēdētāja amatu.

Kā intervijā pauda Siliņš, viena no viņa darbības prioritātēm būs kopprodukcijas veidošana ar citiem Eiropas teātriem - gan režisora apmaksa, gan scenogrāfija un kostīmu izmaksas tiek dalītas, tādējādi samazinot iestudējuma izmaksas un atvieglojot operas ceha darbību. "Mums ir sarunas gan par produkcijas īrēšanu, gan par kopprodukciju," pauda Siliņš. Tas gan neizslēdzot, ka tiks veidoti jauniestudējumi.

Kā raksturo Siliņš, izrāžu īrēšana nozīmē, ka uz operas skatuves tiek pārcelts jau gatavs, kādā citā operteātrī tapis iestudējums – režija, scenogrāfija, tērpi. Izpildītāji gan joprojām paliek savi. Viņš norāda, ka šādā veidā strādā ļoti daudzi Eiropas opernami un tas palīdzētu LNOB iziet plašākā starptautiskā apritē.

Tāpat viņš pievērsa uzmanību, ka operas sezona jau ir saplānota Liepiņa vadībā, taču domājot par nākamo sezonu jau ir paredzamas izmaiņas sākotnēji plānotajā repertuārā. "Nākamajā sezonā plānotā Lūsēna opera dažādu apstākļu dēļ nenotiks. Tāpat nācās atcelt "Pīķa dāmas" iestudējumu tā augsto izmaksu dēļ. Tā vietā būs Andreja Žagara "Pīķa dāmas" atjaunotā versija," sacīja Siliņš.

Viņš vērsa uzmanību, ka arī atklājies operas sliktais tehniskais stāvoklis, tāpēc ietaupītā nauda varētu tik novirzīta šo problēmu mazināšanai. Taču kā vienu no lielākajiem izaicinājumiem finansiālā ziņā Siliņš uzskata operas un baleta mākslinieku atalgojuma paaugstināšanu, lai tas atbilstu garajiem izglītībā ieguldītajiem gadiem un būtu virs vidējā atalgojuma valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!