Foto: Publicitātes foto
Eiropas arhitektūras nozīmīgākajam apbalvojumam - Mīsa Van der Roes balvai - nominētas arī deviņas būves no Latvijas.

Trešdien publiskoti 420 arhitektūras darbi, kas cīnās par oficiālo Eiropas Savienības arhitektūras godalgu - "European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2015".

No Latvijas uz Eiropas arhitektūras balvu pretendē Latvijas Arhitektūras gada balvas finālisti Rīgas Dizaina un mākslas skola un Latgales vēstniecība "GORS", kā arī 2013.gada laureāti - Saldus mākslas skola un "Zeimuļs" Rēzeknē. 

Šīs būves papildina arī Rīgas arhitektūras balvas ieguvējs RTU Dizaina centrs, "Rīga 2014" vasaras notikumu paviljons Esplanādē, Spīķeru promenādes revitalizācijas projekts un nesen atklātā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka.

Latvijas Arhitektu Savienība informēja, ka visvairāk objektu pieteikti no Spānijas - 35 objekti, Francijas - 25 un Vācijas - 27 objekti.

Balvas nominantus izvēlas dažādos līmeņos - tos var pieteikt neatkarīgas ekspertu grupas, nacionālās arhitektu asociācijas, kas ir Eiropas Arhitektu asociācijas (ACE) biedres, Eiropas līmeņa arhitektu organizācijas. Latvijas balvas pretendentus izvirzījuši neatkarīgie eksperti un Latvijas Arhitektu savienība.

LAS norādīja, ka iepriekšējos gados apbalvojumus ieguvušas tādas ēkas kā Reikjavīkas koncertu un konferenču centrs HARPA, Oslo operas un baleta ēka.

Modernisma arhitektūras pioniera Ludviga Mīsa van der Roes vārdā nosaukto balvu 1987.gadā izveidoja Barselonā bāzētais Mīsa van der Roes fonds (Fundació Mies van der Rohe) un kopš 2001.gada tā atzīta par oficiālo Eiropas Savienības arhitektūras godalgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!